23. svibnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Upala krajnika

Upala krajnika je stanje koje se pojavljuje kada krajnici postanu inficirani. Mogu se upaliti bilo radi bakterijske ili virusne infekcije. Kod bakterijskih upala potražite liječničku pomoć, a virusne bi trebale proći same od sebe. Prirodni lijekovi pomažu ubrzati izlječenje i olakšati simptome.

Koji se prirodni lijekovi, bilje i čajevi preporučuju kod upale krajnika

Upala krajnika je stanje koje se pojavljuje kada krajnici postanu inficirani. Mogu se upaliti bilo radi bakterijske ili virusne infekcije. Kod bakterijskih upala potražite liječničku pomoć, a virusne bi trebale proći same od sebe. Prirodni lijekovi pomažu ubrzati izlječenje i olakšati simptome.

Grgljanje hladne slane vode kod upale krajnika

Najpoznatiji prirodni lijek za upalu krajnika je grgljanje hladne vode u koju ste dodali soli. Ovaj pripravak smanjuje upalu, bori se protiv infekcije, ali i značajno olakšava tegobe pput boli u grlu koje uzrokuje upala krajnika.

Recept:
U čašu vode dodajte oko pola žlice soli. Dobro promiješajte, tako da se sol rastopi. Slanu vodu nemojte gutati, nego ispljunite, a po želji možete grlo isprati običnom vodom.

Švedska grenčica kod upale krajnika

Kupite u ljekarni ili koriste švedsku grenčicu koju ste sami napravili. Čajnu žličicu švedske grenčice promiješajte u čašu vode. Možete pijuckati po malo ili ispirati grlo s otopinom pa ispljunuti, ovisno o preferencijama. Ovo je prirodni lijek za upalu krajnika koji donosi prirodno olakšanje.

Recept:

U jednu čašu vode pomiješajte čajnu žlicu švedske grenčice. Lagano pojuckajte ili isperite grlo. Možete primijeniti 3 puta dnevno.

Ovlaživači zraka za upalu krajnika

Suh zrak u prostoriji, posebno zimi kada se domovi griju centralnim grijanjem, pogoršava stanje, te simptomi upale krajnika postaju izraženiji. Ako nemate ovlaživač potražite drugi način kako održati vlažnost zraka u prostoriji. Dovoljno vlage u zraku smanjit će simptome i ubrzati oporavak.

Sladoled kod upale krajnika

Upala krajnika je rijetko stanje gdje narodna medicina ne preporučuje tople čajeve, nego hladne pripravke. Hladna temperatura olakšava bol i smanjuje upalu i otjecanje.

Jabučni pekmez za krajnike

Jabučni pekmez jako je popularan prirodni lijek za upalu krajnika. Pekmez od jabuka nije obični pekmez ili marmelada koju mažemo po kriškama kruha, nego to je posebni prirodni pripravak koji se koristi kao prirodni lijek kod mnogih stanja. Kupite kvalitetan pekmez od jabuka ili ga sami napravite. Prirodni pekmez od jabuka je tamno smeđe, skoro pa crne boje. Više sliči na nekar, nego na kupovne pekmeze i džemove.

Recept za jabučni pekmez:

Priprema se tako da se jabuke samelju i iz njih iscijedi što više soka. Sok se stavi u lonac i kuha nekoliko sati na laganoj vatri. Ukuhava se do gustine nektara, odnosno meda. Jabučnom pekmezu se ne dodaje šećer ni neki drugi sastojci, a priprema se samo od ekološki uzgojenih jabuka koje nisu tretirane pesticidima. Od 1 litre soka od jabuka dobije se 100-200 ml pekmeza. Može se raditi od različitih vrsta jabuka, ali za upalu krajnika se obično koristi pekmez od kiselih jabuka. Pije se tako da se žlica pekmeza popije kao sirup ili se rastopi u čaši vode pa se pomalo pijucka. Za druge tegobe s grlom može se žlica pekmeza od jabuka staviti u vruću vodu, te piti kao čaj.

Još neke savjete za prirodno liječenje upale krajnika pročitajte ispod oglasa u komentarima.

Prikladan tretman upale krajnika ovisi o tome radi li se o akutnoj ili kroničnoj upali, te koji je uzrok upale. Uklanjanje krajnika je kirurški zahvat koji se obavlja kada se radi o čestim upalama krajnika koji narušavaju kvalitetu života, a organizam ne reagira na tretmane medikamentima. Ako upala krajnika ne popusti nakon 24 do maksimalno 48 sati obvezno se javite liječniku, kao i u slučaju naglog pogoršanja, poteškoća s gutanjem, ekstremnog umora, slabosti ili zbunjenosti. Odmah se javite hitnoj bolnici ako osjetite poteškoće s dizanjem ili ne možete gutati.

Kako biste izbjegli širenje bakterijske ili virusne infekcije na druge ljude kada ste bolesni i imate upalu krajnika ostanite kod kuće, a kod kuće provodite pojačanu higijenu i izbjegavajte dijeljenje pribora za jelo, čaša i slično s drugim ukućanima.

3.8/5 - (10 votes)