24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Polip na maternici

Listove čuvarkuće samljeti u multipraktiku. Sipati u veću teglu s medom...

Prirodni lijek za polipe na maternici

Nakon što je postavljen upit “Ima li netko prijedlog za biljni lijek, čaj ili neki pripravak za prirodno liječenje polipa na maternici?”, ispod smo izdvojili najrelevantnije odgovore korisnika.

Prema podijeljenim iskustvima najbolji prirodni lijekovi za polip na maternici su:

-1- Recept za polip na maternici:

1/2 kg – listova čuvarkuće

1 kg meda

Listove čuvarkuće samljeti u multipraktiku. Sipati u veću teglu s medom. Smejsu dobro sjediniti drvenom žlicom.

I teglu zatvoriti. Cijelu teglu obložiti aluminijskom folijom, da ne bi svjetlostdopirala.

Ostaviti 5 dana u frižideru.

Od 6 dana na prazan stomak ujutro nakon buđenja uzimati po 2 drvene ili žlice za med i narednih pola sata ne jesti, popiti malo vode.

Piti mjesec dana, svako jutro.

-2- Čaj za polipe na maternici:

Čaj od maslačka. Čaj od maslačka djeluje dobro na jetra i čisti organizam, te regulira proizvodnju estrogena za koji se smatra da utječe na nastanak polipa. Čaj bi trebalo piti prema uputi proizvođača, po receptu na kutiji.

-3- Sok za polip na maternici:

Sok od mrkve i cikle. Piti svježe cijeđen sok u sokovniku  kada ste gladni, najmanje 4 sata nakon posljednjeg jela i sat vremena prije sljedećeg jela.

-4-  Začin za polip na maternici:

Đumbir. Možete malo prah đumbira dodati u sok ili čaj koji pijete.

Što su polipi na maternici

Polipi u maternici izrasline su unutar maternice, prikačeni na zid maternice. Obično se pronalaze kod žena srednjih godina i starijih žena, ali mladih žena.

Uzroci polipa na maternici

Uzroci polipa na maternici nisu potpuno istraženi da bi ih se moglo preventirati ali se smatra kako su ovo neki od najčešćih uroka:

  • Kronična upala uzrokuje rast abnormalnog tkiva unutar maternice i polipe, pa će u ovom slučaju protuupalna dijeta pomoći, ali zdrava prehrana bogata protuupalnim namirnicama trebala bi pomoći.
  • Neravnoteža estrogena već je spomenuta iznad, pa da biste smanjili ili riješili se polipa na maternici pijte prema uputama čaj od maslačka.
  • Pretjerana težina – pretjerana težina može biti uzrokom nastanka polipa, ali i kod previše mršavih žena mogu s pojaviti polipi radi hormonalne neravnoteže uzrokovane mršavošću.

Simptomi polipa na maternici

Ako tražite prirodni lijek za polipe na maternici vjerojatno vam ih je otkrio ginekolog ultrazvukom, ali možete posumnjati na njih ako imate neredovite menstruacije, učestale menstruacije, krvarenje između menstruacija.

Liječenje polipa na maternici

Za liječenje polipa na maternici obično se preporučuje histeroskopija, mala operacija koja se izvodi
kroz rodnicu, bez rezova na koži uz lokalnu anesteziju. Ranije su se polipi uklanjali kiretom, odnosno kiretažom maternice, što se danas više ne preporučuje posebno kod žena koje nisu rađale.

Prirodno liječenje polipa na maternici

Da biste polipe na maternici pokušali izliječiti prirodnim putem potrebno je ovom problemu pristupiti sustavno. Trebalo bi istovremeno djelovati na sve potencijalne uzroke navedene iznad i istovremeno ciljano biljnim pripravcima djelovati na sve njih.

Smetaju li polipi začeću i trudnoći

Na ovo pitanje teško je dati točan odgovor jer sve ovisi o veličini i položaju polipa. Polipi će smetati začeću ako su negdje na ušću jajovoda te ometaju prolazak spermija do jajašca ili oplođenog jajašca iz jajovoda do maternice. Također, polip može ometati i ugniježđenje oplođene jajne stanice o stjenku maternice, kao i kasnije razvoj ploda, iako je to vrlo rijetko jer su polipi obično male veličine u odnosu na maternicu, prostor gdje se plod može razvijati i rasti. Ipak, bilo bi bolje prije trudnoće riješiti se polipa.

Mogu li polipi nestati sami od sebe

Mnogi polipi nestanu sami od sebe prilikom menstrualnog krvarenja kada se ljušti zid maternice pa se usput oljušti i polip. Često polipi znaju nestati kada se istovremeno poklope menstrualno krvarenje i neke bolest kod koje imunološki sustav radi pojačano. Međutim, ne treba se pouzdati u misao da će otići sami od sebe, jer neki su prečvrsto vezani za zid maternice, te se mogu ukloniti samo fizički histeroskopoijom ili kiretažom.

U komentarima ispod pročitajte iskustva i još prijedloga

3.4/5 - (100 votes)