Pomladite se uz pomoć maslačka

Pomladite se uz pomoć maslačka

Ukoliko još uvijek niste proveli ljekovitu proljetnu kuru, a planirate, maslačak je idealan izbor za vas. On naprosto pomlađuje tijelo.

Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

Korijen maslačka

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

List maslačka

Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura.

Čaj od listova maslačka priprema se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite.

Salata od listova maslačka

Maslačak beremo u rano proljeće, najukusniji su svijetlo zeleni izdanci, koje pripremamo kao i druge salate.
– Očistimo ga, dobro operemo i ocijedimo.
– Na kocke narezanu slaninu popržimo,
– zalijemo octom i prelijemo preko maslačka.
– Pospemo ga nasjeckanim češnjakom i solju.
– Možemo dodati kuhani krumpir ili grah.
Dobro promiješamo i poslužimo.

Cvijet maslačka

Od cvjetova maslačka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na žlicu.

Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera, te sok iscijeđena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu. Sirup se može koristiti s maslacem i kruhom umjesto marmelade, želimo li zdrav doručak.

Vezano:

Rate this post

Komentari

Odgovori

*