9. prosinca 2023.

COVER – Prirodni lijek

Narodna medicina | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Prehrana za DIVERTIKULITIS

Ukoliko imate divertikulitis potrebno...

Divertikulitis – prehrana

Ukoliko imate divertikulitis  potrebno je svakodnevno unositi 6 čaša vode kako biste spriječili zatvor.

Također, suhe šljive, sok od suhih šljiva ili čajevi od ljekovitog bilja namijenjeni zatvoru mogu poslužiti kao prirodni laksativi. Neka vam prehrana bude s vrlo malo masti jer upravo masnoća usporava prolaz hrane kroz crijeva.

Tijekom napadaja akutnog divertikulitisa u svoju prehranu uvrstite i: kuhano povrće, kuhano voće i jabuke, a izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu značajno pogoršati bolest.

Divertikulitis

Divertikulitis je upalna bolest probavnog trakta. Divertikule su mali džepovi koji se mogu formirati na sluznici probavnog trakta, a kada se ti džepovi upale to se naziva divertikulitis, upala divertikula.

Nekim ljudima će se stanje popraviti samo od sebe, a oni koji imaju jače simptome trebate će potražiti neki lijek za ovu bolest. Divertikulitis se češće javlja kod starijih osoba, a posebno je uobičajen kod zapadnih nacija, odnosno kod osoba koje žive u razvijenim zemljama. Osim visoko prerađene hrane i prehrana koja obiluje crvenim mesom, na nedostaje joj vlakana, drugi rizični faktori su pretilost, pušenje i nedostatak fizičke aktivnosti. Većina ljudi s divertikulitisom su bez simptoma, dok se kod oko 20 posto javljaju neki simptomi. Tako da konvencionalno liječenje najviše ovisi o simptomima koje osoba razvije.

Dijetalna prehrana kod akutnog divertikulitisa

Za akutnu fazu ove bolesti obično se preporučuje tekuća prehrana. Ponekad treba slijediti potpuno tekuću prehranu, a ponekad jednostavniju prehranu s više tekućina i tekuće hrane. Općenito treba slijediti protuupalnu prehranu i njegovati dobre navike prehrane, sa zdravom prehranom bogatom vlaknima.

Probiotici

Neka istraživanja pokazuju kako probiotici mogu povoljno djelovati na divertikulitis. Probiotici sadrže dobre bakterije koji vraćaju u ravnotežu rad crijeva. Ispod ćete saznati sve što trebate znati o probioticima i njihovoj važnosti u prehrani:

Hrana bogata vlaknima

Osobe koje boluju od divertikulitisa trebale bi u prehrani povećati udio vlakana, osim kada je divertikulitis u akutnoj fazi i upala traje. Tada treba konzumirati tekuću hranu i izbjegavati hranu bogatu vlaknima. Prehrana bogata vlaknima može pomoći ublažavanju simptoma, ali i prevenciji divertikulisa. Ovdje možete saznati više zbog čega su vlakna u prehrani bitna i koje su namirnice bogate vlaknima:

Češnjak za divertikulitis

Češnjak ima antimikrobno i antivirusno djelovanje koje može pomoći da se spriječe različite infekcije. S druge strane olakšava probavu i sprječava zatvor. Jedan tradiconalni recept koji je dobro jesti uvečer pred spavanje je da se u 1 dl jogurta sitno nasjeckaju 2 režnja češnjaka i sve skupa pojede prije spavanja.

Kurkuma za divertikulitis

Kurkuma je poznati indijski začin, ali kojem se popularnost šiti širom svijeta zbog njegovog poznatog i blagotvornog djelovanja općenito na zdravlje, ali i ciljanog djelovanja za pojedine tegobe. Istraživanja koja su provođena u posljednje vrijeme govore o mnogim dobrim učincima na probavni sustav, a posebno da ima protuupalni učinak u probavnom sustavu. Osim protuupalnog učinka ona potiče i lučenje nekih enzima, a sve ukupno djeluje na smanjenje tegoba divertikulitisa i njegovu prevenciju.

Đumbir za divertikulitis

Đumbir je jedan od popularnijih lijekova za sve probavne tegobe, a popularan je i kao prironi lijek za divertikulitis. Možete ga konzumirati kao sok, čaj ili kao začin.

Prirodni lijek za divertikulitis

Aloje vera poznata je po svojim mnogostrukim povoljnim djelovanjima na zdravlje općenito, a smatra se kako sprečava zatvor, pomaže kod probave, ali i da olakšava simptome divertikulitisa, te pomaže njegovom izlječenju. Aloje veru treba piti prema uputi koju dobijete uz pripravak ili prema preporuci ljekarnika, a neka okvirna mjera je 50 ml, odnosno pola 1 dl, dnevno.

Čajevi kod divertikulitisa

Od čajeva obično se kod diverkulitisa preporučuje zeleni čaj. Zeleni čaj ima mnogobrojne prednosti na zdravlje, od kojih neke djeluju protuupalno, a neke mogu pomoći prevenciji i sprječavanju upale. Zeleni čaj djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski, a sve to može pomoći da izliječite ili preventirate divertikulitis.

Hrana koju treba izbjegavati kod kod divertikulitisa

Iako ne postoje univerzalna pravila koju hranu treba izbjegavati kod divertikulitisa neke osobe mogu primijetiti kako im određena hrana pogoršava stanje ili simptome, te kako im pomaže izbjegavanje određene hrane. Obično su to pržena i visoko procesuirana hrana, crveno meso i mesne prerađevine, namirnice s visokim udjelom masti, te namirnice s visokim udjelom šećera.

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

3/5 - (2 votes)

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST