24. veljače 2024.

COVER – Prirodni lijek

Narodna medicina | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Oprez s biljkama pri liječenju

Biljni medikamenti sadrže kemikalije poput konvencionalnih lijekova. „Činjenica da su prirodni ne znači da nisu toksični...

Oprez s biljkama pri liječenju

Biljni medikamenti sadrže kemikalije poput konvencionalnih lijekova. „Činjenica da su prirodni ne znači da nisu toksični, a neki su i rizični po zdravlje“, kaže Edzard Ernst britanski prvi profesor komplementarne medicine.

Npr. biljka kava kava korištena za liječenje anksioznosti zabranjena je prije nekoliko godina jer je dokazano da uzrokuje probleme s jetrom. Neki drugi biljni pripravci možda nisu toksični, ali mogu utjecati na djelovanje propisanih lijekova. Npr. gospina trava, koja se koristi kod depresije, utječe na djelovanje najmanje 50 posto konvencionalnih lijekova.

Stoga, medicinski stručnjaci kažu kako ljudi nestručnim korištenjem biljne medicine ponekad ugrožavaju svoje zdravstveno stanje umjesto da ga poboljšavaju.

Drugi problem je ponekad sumnjivo porijeklo biljaka, jer je još uvijek kontrola biljnih pripravaka mnogo manja nego konvencionalnih lijekova kada izlaze na tržište. To znači da neki od njih mogu biti onečišćeni, npr. teškim metalima ili umjetnim gnojivima. Zbog toga se savjetuje kupovina čajeva i biljnih pripravaka samo od sigurnih proizvođača, te kako bi bilo bolje ljekovite trave kupovati u ljekarni nego na tržnicama ili štandovima. A ukoliko tražite savjete travara trebali biste provjeriti njihovo obrazovanje, stručnost i iskustvo, kako ne biste ugrožavali svoje zdravlje laičkim savjetima.

Također, morate znati da i oni sigurni biljni lijekovi nisu uvijek djelotvorni. Nedostatak znanstvenih ispitivanja znači da se ne mogu dati pouzdani dokazi o njihovoj učinkovitosti, kao ni siguran doseg korištenja. Ponekad, ako su biljni pripravci i ispitivani daju zbunjujuće rezultate. Primjerice jedno istraživanje mjerilo je djelotvornost arnike na ozljede i rane. Klinički rezultati pokazali su kako ona niti smanjuje bol, niti ubrzava zacjeljivanje, a ipak mnogi pacijenti subjektivno su procjenjivali kako djeluje.

Postoje i neke skupine koje bi u svakom slučaju trebali izbjegavati biljnu medicinu, bez obzira koliko je smatraju učinkovitom. To su trudnice, jer ne postoji ni jedno istraživanje o tome kako biljni pripravci djeluju na nerođenu djecu. Druga skupina su djeca. Istraživanje je pokazalo kako više od trećine roditelja daju djeci biljne pripravke iako ih tek pola od toga priznaje liječniku da to radi. Ako dijete ima neko stanje zbog kojeg roditelj smatra da bi trebalo uzimati neki biljni pripravak, prije korištenja trebao bi se konzultirati s liječnikom.

Postoji li onda siguran način za korištenje biljnih lijekova?!

Prije svakog korištenja nekog lijeka konzultirajte se s liječnikom ili apotekarom, te im recite koristite li neke konvencionalne lijekove. Pažljivo pročitajte upute i slijedite preporučene doze.

Nikada nemojte pokušavati samoliječiti ozbiljna stanja poput dijabetesa.

Prestanite s uzimanjem u slučaju bilo kakve reakcije.

Rate this post