Upoznajte svoje zdravstvene rizike

Upoznajte svoje zdravstvene rizike

 

Kako biste očuvali zdravlje ili ga vratili vrlo je važno da se dobro poznajete i rizike koje nosite nasljeđem, životnim stilom i radnim okruženjem i sl.

– Prođite kroz obiteljsko stablo –

Postoje li neke bolesti koje se u vašoj obitelji prenose s koljena na koljeno ili neka nova stanja koja su se pojavila kod nekih rođaka, a povezuju se s obiteljskim nasljeđem.

Obiteljska povijest utječe na rizike razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa ili raka. Potražite stručne savjete liječnika vezano uz prevenciju i sprječavanje tih oboljenja poput povećanja tjelesne aktivnosti, promjene režima prehrane, učestalijih testova i sl.

– Napravite sistematski pregled –

Ponekad je i ukoliko se osjećate vrlo dobro potrebno napraviti redovite preglede i kontrole. Otiđite kod liječnika neka vam napravi popis kontrolnih pregleda koje morate raditi i koliko učestalo. Napravite test za spolno prenosive bolesti, cijepite se protiv tetanusa, gripe, provjetrite zdravlje očiju, sluha isl.

– Napravite popis promjena –

Imate li učestale glavobolje, zapišite točne datume i intenzitet.
Jeste li primijetili promjene u stolici, mokraći, koži, menstrualnom ciklusu i sl?
Jesu li se mijenjale vaše prehrambene navike?
Osjećate li anksioznost, tjeskobu ili depresivnost? Imate li poteškoća sa spavanjem?

Budite iskreni prema liječniku. Nikad nemojte skrivati uzimanje nekih biljnih lijekova ili odstupanje od propisane prehrane. Prešućivanjem ugrožavate svoje zdravlje, a ponekad i život.

Ostavite komentar

*