23. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Mučnina na putovanju (morska bolest)

Mučnina na putovanju (morska bolest)

 

Mučnina nikad nije zabavna, ali ako ste u avionu, automobilu, vlaku ili autobusu može vam upropastiti odmor. Osobe s ekstrasenzitivnim sustavom za ravnotežu osjetljive su na takve vrste kretanja, te vrlo brzo osjete mučninu.

Evo nekoliko savjeta uz koje mučninu možete spriječiti ili bar ublažiti.

Refleksologija

Masaža akupunkturnih točaka na zapešću i s unutarnje strane lakta može ublažiti mučninu. Također, postoje neke narukvice koje se mogu kupiti u biljnim ljekarnama, a namijenjene su masaži tih dijelova i sprječavanju putne mučnine.

Važno je što jedete i pijete

Nemojte putovati praznog želudca. Pojedite dobar doručak, najbolje sa žitnim pahuljicama.

Izbjegavajte masnu hranu i napitke poput kave ili soka od naranče. S druge strane cupljenje kriške limuna ili limunada, mogu vam olakšati tegobe.

Unosite dovoljno vode ili nekih blažih napitaka poput soka od marelice. Grickajte neke zdrave grickalice i nemojte se prejedati.

Usredotočite se na udaljene objekte

Fiksirajte pogled prema nekom stabilnom objektu u daljini, npr. zgradi. Izbjegavajte gledanje u objekte koji se miču.

Ako ste u automobilu, gledajte ravno pred sebe, nikako kroz prozore sa strane. Ako plovite usredotočite se na neki otok. Važno je da ne ulazite unutar kabine jer gubite sve stabilne vizualne znakove i na taj način zbunjujete mozak. Ako se nalazite unutar kabine, zatvorite oči.

Pokrete glave i tijela svedite na najmanju moguću mjeru.

Nemojte čitati.

Preusmjerite pozornost nekom mentalnom aktivnošću ili upravljajte vozilom, ali ne ako ste popili lijek protiv mučnine.

Lijekovi

U tretiranju mučnina na putovanju uobičajeni su i oralni lijekovi. Oni usporavaju pristizanje signala do mozga, međutim takvi lijekovi mogu uzrokovati pospanost i smanjenu koncentraciju.

Lijek bi se trebao uzeti neposredno prije putovanja. Nužno je dobro pročitati upute jer nepravilna uporaba može biti toksična, posebno ako se kombinira s alkoholom ili nekim drugim lijekovima.

Rate this post