19. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako smanjiti menstrualnu bol?

Kako smanjiti menstrualnu bol?

Prije ili tijekom menstruacije se kod nekih žena pojavljuju bolovi u donjem dijelu trbuha uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje.

Bolovi su najjači iznad stidne kosti, a često se šire straga prema križima te prema unutrašnjoj strani bedara, uz jaku mučninu povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor.

Ukoliko su ovi bolovi jako izraženi i sprečavaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti onda su to bolne menstruacije.

Točni uroci bolnih menstruacija se ne znaju. Kod mladih djevojaka najčešći uzrok je lučenje tvari prostaglandina  u sluznici maternice, koje izazivaju jake grčeve maternice, te jake bolove.

Žena koja ima bolnu menstruciju u tom periodu je vrlo blijeda, loše se osjeća i uznemirena je.

Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do 3 dana.

Ponekad žene u sredini ciklusa osjete jaku bol u donjem dijelu trbuha koja traje nekoliko sati, a ponekad se pojavi i oskudno krvarenje. To je ovulacijska bol te nije potrebna posebna terapija.

Mnoge žene osjećaju bol za vrijeme menstruacija. Za većinu, bol i neugodnost nisu toliko jake da bi utjecale na obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili zahtijevale posebnu pažnju.

Ipak, kod nekih žena menstruacije su toliko problematične da ih bol onesposobljava za normalan život, te moraju uzeti slobodan dan na poslu ili školi, te ostati kod kuće dan ili dva.

Što uzrokuje menstrualnu bol?

Bol, ako nije posljedica neke bolesti, uzrokovana je grčevima mišića maternice. Grčeve uzrokuje lučenje tvari prostaglandin u sluznici maternice. Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do 3 dana.

Kako možete izbjeći menstrualnu bol?

Najbolji način prevencije menstrualne boli je da brinete o svome psihofizičkom zdravlju. To možete postići zdravim životnim stilom koji uključuje zdravu prehranu, dovoljno tjelovježbe, dobar san i izbjegavanje stresa.

Kako smanjiti menstrualnu bol kada se pojavi?

Čim primijetite prve bolove možete popiti neki lijek protiv bolova. Pripazite da ne prekoračite dnevne preporučene doze i da ne pijete lijekove protiv bolova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, koji se ne preporučuju općenito kod bolova koje prate krvarenja.

Budući da mnoge žene izbjegavaju tako često uzimanje tableta možete se osloniti i na prirodnu pomoć. Oprezno isprobavajte niže navedene prijedloge dok ne pronađete kombinaciju koja je učinkovita za vas.

– Vitamin E olakšava menstrualne bolove – Tablete koje u sebi sadrže koktel esencijalnih ulja i vitamina E mogu učiniti mjesečnice manje bolnima za milijune žena. Kroz istraživanje na vitamin E je pozitivno reagiralo oko 2/3 žena.
Kroz istraživanje je uočeno kako su kod žena koje su redovito uzimale vitamin E značajno smanjeni bolovi, posebno nakon tri mjeseca, a nakon 6 mjeseci je uočeno dramatično smanjenje bolova. Ipak, s liječnikom biste trebali provjeriti količinu vitamina E koju smijete uzimati prije nego se odlučite na tretmane vitaminom E.

– Umjerena tjelovježba pomaže opustiti mišiće i smanjiti bolne grčeve u maternici.

 Dodaci cinka i kalcija smanjuju grčeve, nadutost i srodne simptome PMS-a. Uzmite i dodatke vitamina B kompleksa.

– Uzmite riblje ulje. Ono sadrži supstance koje će smanjiti menstrualne grčeve.

– Topla kupka s eteričnim uljima koja opuštaju (npr. lavanda) može opustiti mišiće.

 U mirisnu lampu stavite nekoliko kapi eteričnog ulja badema i ružmarina.

– Topli oblozi na predjelu abdomena također pomažu.

– U pravilu trebate se dobro obući u nekoliko slojeva i cijelo tijelo održavati toplim.

– Zabavne aktivnosti koje će odvratiti pažnju od bolova su korisne.

– Čajevi koji pomažu su kamilica, matičnjak i kadulja.

– Ananas pomaže, posebno svjež ananas ili sok od svježeg ananasa jer sadrži bromelain, enzim koji opušta mišiće, pa tako smanjuje grčeve.

– U slučaju jakih grčeva izbjegavajte stajanje. Mnoge žene smatraju ležanje u fetalnoj poziciji olakšavajuće. Legnite na leđa, a koljena savijte na prsa i obgrlite rukama.

– Sjedite na stopala i ruke u poluklečeči položaj. Bez obzira kako se ovaj savjet činio čudnim mnogi kažu da olakšava bolove.

– Refleksološka masaža područja ruke između korijena palca i kažiprsta pomaže, kao i stopala na unutarnjoj strani između pete i korijena prstiju.

– Čvrsta masaža donjeg dijela leđa pomaže.

– Postoje yoga položaji koji mogu olakšati bolne menstruacije:

Yoga položaji za olakšavanje bolova kod menstruacije:

-1- Yoga položaj za olakšavanje bolova kod menstruacije

-2- Yoga položaj za olakšavanje bolova kod menstruacije

-3- Yoga položaj za olakšavanje bolova kod menstruacije

-4- Yoga položaj za olakšavanje bolova kod menstruacije

Menstrualnu bol ne treba miješati s Predmenstrualnim sindromom – PMS

PMS je skup simptoma koji se javljaju desetak dana prije menstruacije, a kada se pojavi menstruacija teškoće nestaju.

Podrazumijeva niz simptoma od psihičkih promjena, nervoze, depresije, nesanice, razdražljivosti. Također javljaju se i bolovi u donjem dijelu trbuha, glavobolja te osjećaj umora. Terapija većinom nije potrebna, no, ako su smetnje jako izražene provodi se hormonska terapija u drugoj fazi ciklusa.

Što se krije iza PMS-a

Oko 90 posto žena osjeća predmenstrualne sindrome (PMS) na nekoj razini, a stručnjaci procjenjuju kako tri do pet posto pati i od ekstremnijeg stanja koji nazivaju predmenstrualni poremećaj (PMP). Iako većina žena tolerira simptome PMS-a bez prevelike buke oko toga (navedeno ih je oko 100), nema sumnje da PMS smanjuje kvalitetu života žena.

Razlikuju se četiri osnovna tipa simptoma PMS-a.

1- Osjećaj straha, razdražljivost i pojačana psihička osjetljivost.

2- Osjećaj neizdržive gladi i pojačan apetit.

3- Depresija, nesanica.

4- Nakupljanje tekućine u tkivu, dobitak na tjelesnoj težini i napetost u prsima.

Bez obzira što se PMS smatra uobičajenim, pa i očekivanim dijelom menstrualnog ciklusa, prema nekim stručnjacima to ne mora biti tako, a izražajniji simptomi mogu signalizirati i neke ozbiljnije poremećaje zdravlja.

Dr. Finkelstein, osnivač holističkog centra u NY, kaže kako PMS ne bi trebao biti norma:

„Iako su uobičajeni, ovi simptomi signaliziraju neravnotežu. Uglavnom se radi o prehrambenim problemima, nedostatku sna, te visokoj razini stresa koji uzrokuju nepotrebne patnje kod žena“

Do kojeg stupnja je PMS normalan?!

Iako je normalno za svakoga različit pojam, ako primjećujete da PMS simptomi uzurpiraju vaš uobičajeni život i svakodnevno funkcioniranje signal je da trebate napraviti neke promjene u svom životnom stilu.

Dr. Finkelstein kaže: „Ako su simptomi prisutni toliko da ih spominjete u razgovoru, to već obično signalizira da su prejaki“.

Iako se čini da je slijeđenje zdravog životnog stila ponekad teško ili zahtjeva mnogo truda, vremena i energije, Dr Finkelstein kaže kako je teže „gubiti“ dane pateći od PMS-a, te kako je jednostavnije, a korisnije za tijelo imati ravnotežu iz dana u dan.

Savjetuje ove životne promjene koje će spriječiti PMS:

1 – Izbjegavajte hranu za koju znate da je nezdrava i izaziva upale.

2 – Usredotočite se na svježu, lokalnu sezonsku hranu. Najbolja hrana je ona organski uzgojena na vašem području i sezonska.

3 – Minimalizirajte unos visoko obrađene hrane. Čitajte etikete i birajte namirnice na kojima prepoznajete većinu sastojaka, te one koje sadrže manje aditiva i konzervansa.

4 –Ograničite unos kofeina i alkohola. Kofein i alkohol mogu pogoršati PMS.

5- Ostanite hidratizirani s dovoljno vode, mlijeka, te voćnih sokova.

6- Smanjite stres i spavajte kvalitetno.

Ukoliko su žene voljne pozabaviti se emocionalnim problemima koji se kriju iza PMS-a, u stanju su promijeniti biokemijske obrasce stvaranja i otpuštanja vlastitih hormona, bez pomoći vanjskih lijekova. Najčešći emocionalni problem koji se kriju iza PMS-a su ovisnost o vezama, otupljivanje ili presijecanje vlastitih osjećaja i žrtvovanje vlastitog života da bi se zadovoljile potrebe drugih. Zbog toga će promjene u stilu života spriječiti PMS, te dugoročno imati pozitivne učinke na zdravlje.

Što prije započnete s uravnoteženim životom, to ćete ranije postati zdravi.

Rate this post