29. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

To je još jedan od razloga zbog čega je u prehrani nužno imati svježe voće i povrće, te ribu koja također sadrži komponente nužne za zdravlje očiju.

Vitamin A

Mrkve su bogate vitaminom A, vitaminom koji je ključan u prevenciji mnogih oboljenja vezanih uz oči i vid. Nužan je za prevenciju noćnog sljepila. Nedostatak vitamina A također vodi do suhoće u očima, natečenih kapaka, čestih upala rožnice i još nekih drugih očnih bolesti. A sve to može dovesti do sljepoće.

U pravilu crveno, narančasto i žuto voće i povrće sadrži beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A.

Vitamin C

Vitamin C ključan je sastojak zdrave prehrane i svih suplemenata za oči. Pomaže u sprječavanju mnogih očnih oboljenja poput katarakta.

Vitamin C nalazimo među ostalim u agrumima, šipku, špinatu i šumskom voću. Ljudsko tijelo ne može pohranjivati vitamin C pa on ne ostaje u tijelu dugo. Čimbenici poput pušenja, zagađenja i mnogi drugi utječu na apsorpciju vitamina C, a prerađivanje hrane ga uništava stoga je nužno u prehrani imati svježeg voća i povrća.

Vitamin E

Vitamin E pomaže u sprječavanju makularne degeneracije i katarakta, te čuva zdravlje očiju. Njega pronalazimo u orašastim plodovima, sjemenkama suncokreta i sl.

Zdravim očima treba redoviti unos antioksidanta, stoga se potrudite imati zastupljene u prehrani namirnice bogate ovim vitaminima. Također, zbog korisnosti ribljeg ulja za oči trebali biste imati najmanje dvaput tjedno ribu za obrok. S druge strane slatkiši i rafinirani ugljikohidrati mogu podići razinu glukoze što povećava šanse makularne degeneracije.

Što se posebno preporuča za zdravlje očiju?

Borovnica i već spomenuta mrkva su dokazano djelotvorne u poboljšanju vida.

Dobar izvor luteina je i špinat koji nudi zaštitu očima.

Sokovi za zdrav vid

Ukoliko nemate priliku kupiti borovnice zamijeniti ih može sok. Potrudite se pronaći onaj bez konzervansa i prirodni.

U sok od borovnice iscijeđenog limuna i malo šećera. Pijte po čašu prije i poslije obroka.
Veliku korist ćete imati pijete li sok od naranče ili borovnice u koji ste dodali 1 žličicu ribljeg ulja.

Svakom prilikom umjesto gaziranih pijte sok od naranče ili neki drugi sok bogat vitaminom A i C soka od mrkve, grejpa.

Birajte žutu i zelenu hranu

Dugo vremena djeci se govori kako trebaju jesti mrkvu da bi sačuvala dobar vid, međutim novija istraživanja pokazuju kako grašak, brokuli ili kruške mogu imati sličan učinak.

Znanstvenici su otkrili kako svijetlo žuto i zeleno voće i povrće sadrži supstancu koja pomaže zaštiti oči od oštećenja kasnije u životu. Smatra se kako ta komponenta smanjuje rizik od makularne degeneracije jer upija plavu svjetlost koja oštećuje to područje oka. Također, štiti membranu oka tako što čisti molekule koje mogu oštetiti stanice.

Osim navedenog, zelene namirnice poput zelene paprike, kivija, salate, brokula, krastavaca, kupusa i graška jačaju otpornost na bolesti, usporavaju starenje i potiču detoksikaciju, dok žute namirnice poput banane, ananasa, kruške, dinje, grejpa i kukuruza pospješuju probavu, te jačaju živčani sustav i mozak.

Prirodni načini za poboljšanje i vraćanje vida

Rate this post