25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

5 najčešće znanstveno istraživanih biljaka za liječenje

5 najčešće znanstveno istraživanih biljaka za liječenje

 

Mnoge biljke i preparati se koriste u liječenju raznoraznih bolesti, ali za većinu ne postoje znanstveni dokazi o njihovoj učinkovitosti. Ipak, za ispod navedene provedene su znanstvene analize kojima je potvrđena njihova djelotvornost.

-1- Češnjak

Redovita konzumacija češnjaka povezuje se s prevencijom kardiovaskularnih oboljenja, snižavanjem krvnog tlaka, prevencijom nekih tipova raka, te je dokazano njegovo antibiotičko djelovanje. Pomaže tijelu da se bori protiv gljivica, virusa i bakterija.

-2- Ginkgo Biloba

Ova biljka ima dokazano povoljne učinke na funkcije vida, posebno kod osoba koje pate od makularne degeneracije. Dalje, više od 280 znanstvenih istraživanja pokazalo je povoljno djelovanje kod vertiga, poboljšanja memorije, sposobnosti koncentracije, anksioznosti, depresije, edema, te povećava funkcije kapilarne cirkulacije, protoka krvi u mozak, a flavonoidi u ginku bore se i protiv slobodnih radikala, a time i starenja.

-3- Borovnica

Kao snažan antioksidant borovnica pomaže kardiovaskularnom sustavu, očima, srcu i mozgu, te promovira općenito dobro zdravlje. Istraživanja pokazuju kako ekstrakt borovnice može poboljšati vid, vraća oku oštrinu, te mu pomaže da se fokusira.

-4- Echinacea

Echinacea jača imunološki sustav, aktivira bijela krvna zrnca i stimulira regeneraciju konektivnih jastučića i epiderme. Može neutralizirati štetne enzime za vrijeme infekcije. Najčešće se koristi u borbi protiv virusnih infekcija.

-5- Ginseg

Postoji preko 3.000 znanstvenih istraživanja na temu ove biljke. Dokazano je kako poboljšava psihičke i fizičke performanse osobe, jača memoriju, pomaže kod učenja, smanjuje kolesterol i štiti jetra od toksina.

Rate this post