25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Zimske bolesti i tegobe – kako ih se riješiti

Zimske bolesti i tegobe - kako ih se riješiti

Zimske bolesti

Zima ne nosi samo hladan zrak, mrazna jutra i promrzle noći, ona je također sinonim za začepljen nos, gripe i prehlade, suhu kožu i još mnoštvo stanja. Odrasle osobe prehlade se dva do pet puta tijekom jedne godine, a većina prehlada događa se zimi jer najčešće boravimo u zatvorenom prostoru i dijelimo male prostorije s drugim ljudima bez provjetravanja, što je idealno za širenje virusa i ostalih zaraza.

Začepljen nos

Ako patite od začepljenog nosa pomoć vam mogu ponuditi nazalni sprejevi i kapi za nos. Oni će vam otvoriti i očistiti nosnu šupljinu u roku nekoliko minuta, uz učinke koji traju i do deset sati.

Kašalj

Kašljanje je prirodni zaštitni pokušaj da se dišni putovi pročiste od nadražujućih tvari i ne bi ga trebalo zaustavljati.

Često će vam i liječnici preporučiti lijekove za iskašljavanje jer kašalj može biti i produktivan.

Takvi lijekovi pospješuju razrjeđivanje sluzi i pročišćavaju grlo, no i uzimanjem većih količina vode imat ćete jednak učinak.

Ako vam je grlo suho i bolno od kašljanja možete iskušati razna sredstva za njegovo smirenje poput meda, pastila i bombona protiv kašlja.

Kod kašlja pomoć možete potražiti u sirupima za iskašljavanje i biljnom čaju. Ukoliko zbog kašlja i iritiranog grla ne možete spavati prije lijeganja u krevet cuplite umirujuće tablete koje možete kupiti u ljekarni.

Suha koža

U oštrim vremenskim uvjetima kombiniranim s isušenim zrakom zatvorenih prostorija veliku štetu može pretrpjeti i vaša koža. Stoga je nužno redovito je hidratizirati kvalitetnim kremama.

-1- Pobrinite se da vaša koža ostane hidratizirana

Naša koža sačinjena je uglavnom od vode i masnoća, a zimi joj nedostaje više vode nego masnoća. Trebali biste je stoga njegovati hidratantnim kremama koje imaju dobru ravnotežu ulja i vode. Nije dobro ni koristiti proizvode potpuno bez ulja, ali ni previše masne.

-2- Neka vam lice uvijek bude čisto

Umivajte se dvaput dnevno, prije odlaska u krevet i ujutro nakon buđenja. Razmislite na prebacivanje na mlijeka za čišćenje za lice, umjesto sapuna i gelova u zimskim mjesecima.

-3- I dalje se štitite od sunca

Pogrešno je stajalište kako se kreme sa zaštitnim faktorom trebaju nanositi samo ljeti. Nužno je da vaša dnevna krema ima zaštitni faktor i zimi.

U zimskim mjesecima koža nam često zna izgledati suho i beživotno, a na takvoj koži ni šminka ne može izgledati lijepo.

Ključ zdrave i blistave kože je dobra cirkulacija. Već je poznato da je potičemo masažom, ali i pilingom.

Piling možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama, ali ga možete i sami napraviti.

Pomiješajte 2 žlice bademovog ulja s 1 žlicom zobenih pahuljica. Tom smjesom masirajte lice i isperite toplom, zatim hladnom vodom. Lice nikad nemojte masirati snažno, a posebno ne dugo jer je koža lica tanka.

Ovaj tretman možete ponavljati koliko god često želite, ali optimalno je jednom do dvaput tjedno.

Osjetljive usne

S mnoštvom mikroba koje lete oko vas tijekom zimskih mjeseci nije ni čudo da vam imunitet opada što može rezultirati pojavom herpesa. Redovito korištenje balzama za usne može spriječiti nastanak herpesa, a pomoći održati usne glatkima i mekima.

Budući da vaše usne ne mogu proizvesti prirodna ulja njih treba zaštititi od vjetra, sunca i hladnoće.

Kada vaše usne postanu ekstremno suhe, mogu početi pucati ili lomiti se što može biti vrlo bolno, posebno ako popucaju na rubovima.

Ako vam se to dogodi svaki put kada otvorite usta da biste jeli, nasmijali se ili pričali, osjetit ćete nevjerojatnu bol.

Za početak povećajte unos vitamina putem supelmenata koji uključuju vitamin E, C i B kompleks kako biste ojačali imunitet.

Koristite što blažu zubnu pastu, a posebno izbjegavajte one s mentom, jer ona može posebno iritirati ispucale usne.

Dobar balzam za usne je nužan, a bilo bi dobro ako bi on u sebi sadržavao vitamin E, aloe veru i po mogućnosti neki antiseptik. Važno je da pročitate sve sastojke kako ne bi balzam sadržavao alkohol koji može dodatno isušiti rubove usana.

Možete napraviti lagani piling usana koristeći meku četkicu za zube i med, te tako lagano izmasirati usne, a nakon toga isperite i nanesite mnogo balzama.

Neka vam usne budu stalno hidratizirane. Nemojte lickati ili gristi usne jer na taj način samo pogoršavate situaciju.

Nikad nemojte dijeliti svoj balzam s nekim drugim. Ako imate neku infekciju na usnama i koristite balzam, nakon što infekcija prođe ili bacite taj balzam za usne ili odsijecite najmanje 1 cm od vrha, te ostatak prebrišite alkoholnim rupčićem. Na taj način ćete biti sigurni da ste uklonili bakterije.

Prije spavanja na ispucale rubove usana nanesite neku blažu kremu, ali u velikom sloju, a dobro bi bilo ako biste mogli nabaviti melem, nevenovu mast ili mast od gaveza i koristiti za tu svrhu tijekom noći.

Tijekom dana nemojte na usne stavljati debeli sloj ili uočljive bijele kreme, jer će tako vaš problem biti još izraženiji. Dovoljno je nanositi često balzam za usne.

Zimska depresija

Prirodno liječenje zimske depresije

 

Vezano – Imunitet –

Kako ojačati imunitet i boriti se protiv virusa i bakterija na prirodan način

Rate this post