Kuhano vino za prehladu – 3 najbolja recepta –

Kuhano vino za prehladu – 3 najbolja recepta –

Nije slučajno da se kuhano vino pije baš zimi. Poznato je kako kuhano vino ublažava simptome prehlade, te se koristi tradicionalno za prehladu. Tajna kuhanog vina kao pripomoći kod prehlade je u tome što podiže temperaturu tijela, te na taj način pomaže tijelu da se samo bori protiv prehlade. Uz to začini koji se dodaju u kuhanom vinu imaju blagotvoran učinak na tijelo, okrepljuju i ubrzavaju proces oporavka. Ukoliko imate visoku temperaturu ili ste uzeli bilo kakav lijek, kuhano vino ne biste smjeli piti. Bogato kalorijama i alkoholom, ali i prirodnim supstancama koje djeluju protiv mikroba kuhano vino pomoći će vam da prehladu prebrodite brže i lakše.

Osim temperature i alkohola, te blagodatnih supstanci koje vino općenito ima u sebi, trik se krije i u začinima koji će vam pomoći u borbi protiv prehlade.

  • poznato je kako cimet ima antimikrobno djelovanje
  • klinčići djeluju protuupalno i pomažu smanjiti bol
  • limun i naranču koji sadrže vitamin C i vrijedne druge elemente

Koji god još da dodate začin u kuhano vino za prehladu, od začine koje ćete pronaći u mješavinama i koji se upotrebljavaju za kuhano vino, nećete pogriješiti jer svaki ima izraženo pozitivno djelovanje na imunološki sustav.

Recept za bijelo kuhano vino za prehladu

Stavite u lonac pola litre kuhanog vina, pola litre vode, mješavinu začina za kuhano vino (ili bar cimet, klinčiće i anis), te kuhajte 10 minuta. Skinite s vatre i pustite da se ohladi na 70 stupnjeva. U međuvremenu na iscjeđivač iscijedite jednu naranču, jedan limun. Procijedite i pomiješajte s vinom. Zasladite s dvije jušne žlice meda.

Za razliku od „običnog” recepta za kuhano vino, ovdje se med i sok od agruma dodaje naknadno, nakon kuhanja, kako bi se sačuvalo što više vitamina C, za kojeg je poznato da ga toplina uništava, kao i vrijedne supstance um medu.

Recept za crno kuhano vino za prehladu

Stavite u lonac pola litre vode i pola litre crnog vina. Dodajte mješavinu začina za kuhano vino (bra, klinčiće, anis i cimet), dodajte još 5 zrna papra i pola čajne žličice sjemenki kardamoma. Kuhajte 10 minuta, a zatim siknite s vatre. Procijedite i dodajte svježe iscijeđeni sok jedne naranče i jednog limuna. Sve zasladite s dvije jušne žlice meda i poslužite.

Recept za bezalkoholno kuhano vino za prehladu

Ukoliko želite bezalkoholnu verziju ovog napitka umjesto bijelog vina koristite domaći sok od jabuke, a umjesto crnog vina kvalitetan sok od grožđa. Koristite sve ostale začine i princip pripreme kao da pravite kuhano vino za prehladu.

Stavite u lonac pola litre soka od jabuke ili grožđa, pola litre vode, mješavinu začina za kuhano vino (ili bar cimet, klinčiće i anis), te kuhajte 10 minuta. Skinite s vatre, stavite dvije vrećice čaja od matičnjaka ili mente i pustite stajati 10 minuta poklopljeno. U međuvremenu na iscjeđivač iscijedite jednu naranču, jedan limun. Procijedite i pomiješajte s sokom Zasladite s dvije jušne žlice meda i poslužite.

Klasični recept za kuhano vino potražite ovdje:

Recept za kuhano vino

Koje vino odabrati za kuhano vino stvar je preferencija, ali svakako treba imati na umu da što kvalitetnije i bolje vino odaberete to će i kuhano vino biti bolje i kvalitetnije. S vinom ne smijete pretjerivati, jer nemjerenost ima suprotne učinke, te otežava i usporava proces ozdravljenja. Kuhano vino svakako će imati drugačiji okus od običnog vina, te se ne može uspoređivati. Obično vino i kuhano vino dva su različita produkta, te se svako upotrebljava u posebnim prilikama i s posebnom svrhom. Kuhano vino u konačnici nema okus svježine, te može poprimiti sladak i karamelast okus, a i njegova boja se može promijeniti ovisno o recepturi po kojoj pripremate kuhano vino od bistre prema smeđim ili terakota tonovima.

5/5 – (1 vote)

Komentari

Odgovori

*