24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Pomoć u borbi protiv akni i prištića

Pomoć u borbi protiv akni i prištića

Možda mislite kako ste jedina osoba koja se na maturalnom plesu nije pozdravila i s aknama, ali milijuni žena širom svijeta suočavaju se s tim problemom cijeli život.

Akne jednostavno nekim ženama nisu više mladenački, nego cjeloživotni problem.

Svakodnevne navike zbog kojih imate akne i kojih se morate riješiti:

– Koristite make up koji nije dovoljno kvalitetan i koji ima sastojke koji mogu uzrokovati iritaciju kože.

– Previše isušujete kožu pa ona proizvodi više ulja, a to uzrokuje akne.

– Pod stresom ste.

– Koristite uvijek iste četke i aplikatore za nanošenje šminke.

– Jedete nezdravu hranu.

– Pušite.

– Ne skidate šminku prije spavanja.

Dobra vijest je da zdrav životni stil i prirodni odabiri mogu spriječiti pojavljivanje novih akni.

Prehrana

Akne nastaju ispod površine kože zbog ekscesivne proizvodnje masnoća i bakteriološke neravnoteže. Iako geni, hormoni i stres igraju veliku ulogu u nastanku prištića, nedavna istraživanja su pokazala kako je i prehrana značajan faktor, stoga je prvi korak u borbi protiv prištića i akni promjena prehrane.

Eliminiranje namirnica bogatih rafiniranim šećerima iz prehrane trebalo bi pomoći vraćanju zdravlja kože. Savjetuje se što prirodnija hrana, cjelovite žitarice i svježe povrće i voće.

Čini se kako osobe s aknama imaju i neravnotežu bakterija u crijevima, pa su probiotici vrijedan doprinos prehrani.

Čistoća kože

Ako lice čistite manje od jednom dnevno to će pogoršati vaše stanje, ali i pretjerivanje s čišćenjem, stoga je optimum koji savjetuju stručnjaci, čišćenje kože dvaput dnevno. Trebaju vam nježni proizvodi koji neće iritirati kožu, a koji će otvoriti pore. Korisni sastojci tih proizvoda su ulje čajevca, salicilna kiselina, cink i drugi botanički pripravci koji smanjuju upalne procese na koži.

Važno je da ne izbjegavate hidratantne kreme i ne koristite kreme koje previše isušuju kožu, jer ćete na taj način potaknuti dodatnu proizvodnju sebuma što će uzrokovati nastanak novih prištića.

Njegujući sastojci poput jojoba ulja, alanotoina ili aloe vere su vrlo korisni.

Što izbjegavati

Izbjegavajte dodirivanja lica u bilo kojoj formi, češkanje, istiskanje, napipavanje prištića…

Druga stvar koju biste trebali izbjegavati je teški make-up. Ostanite što je moguće prirodniji, a ako već morate koristite neke prirodne proizvode za uljepšavanje.

Pri svakom umivanju koristite čist ručnik ili papirne rupčiće.

Dodatna njega

Neki tvrde kako ekstrakt sjemena grejpa pomaže u borbi protiv akni. Tretman se provodi da na čisto i mokro lice umasirate dvije do tri kapi ekstrakta, masirajući mokro lice u cirkularnim pokretima. Masirajte dvije do tri minute. Isperite lice čistom vodom. Svakodnevno korištenje ovog postupka pomoći će vam da se riješite akni.

Maske od jogurta pokazale su se učinkovite kod nekih ljudi. Jogurt sadrži cink i vitamin D koji su korisni u borbi protiv akni, a također dobre bakterije iz jogurta pomažu koži da se bori protiv onih koje uzrokuju prištiće.

Možete koristiti prema svom odabiru masku od jogurta s medom, limunom, jagodama ili bananom. Smjesu stavite na čisto lice, ostavite da se osuši desetak minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte jednom do dvaput tjedno.

Soda bikarbona smatra se proizvodom koji može pomoći kod upalnih procesa na koži. Pomiješajte žlicu sode bikarbone sa običnim gelom za umivanje. Koristite kao piling. Masirajte kožu oko 5 minuta. Isperite mlakom vodom i osušite lice. Ovo je prirodni eksofilator koji će dobro očistiti lice i učiniti ga blistavim. Postupak napravite jednom do dvaput tjedno.

Zbog osjetljivosti lica kože sklone aknama prije stavljanja bilo kakvih maski, bez obzira što su prirodne napravite test osjetljivosti kože kako ne biste pogoršali stanje.

Zbog čega ne smijete istiskivati prištiće sa znanstvenog stajališta

Akne dolaze u mnogim oblicima i veličinama. Postoje akne, miteseri, potkožni prištići, gnojni, upalni procesi na koži, čirići i još mnogi drugi oblici prištića. I bez obzira koje vrste bili, neke osobe jednostavno ne mogu odoljeti istiskivanju. Ali oduprite se.

Istiskivanjem prištića ne ubrzavate njegovo nestajanje, nego u pravilu uvećavate problem, a naposljetku na tom mjestu vam može ostati i ožiljak. Ili još gore možete razviti infekciju na koži, a nakon toga ožiljke.

To je zbog toga što su svi prištići različiti i kompleksni. Gensko nasljeđe, hormoni i stres mogu igrati veliku ulogu, ali ponekad ste zaista samo vi krivi za svoje probleme s licem.

Svaki prištić ima bakterije i druge mikrobe u sebi. Nakon što istisnete jedan prištić, mikrobima otvarate put te će se ugnijezditi na nekoliko različitih mjesta na koži, što znači da istiskivanjem jednog prištića riskirate nastanak mnogo novih. Dodatno, dok dirate kožu, češkate ili istiskujete, površinski je oštećujete, pa prljavština s lica ulazi pod kožu gdje povećava preduvjete za nastanak prištića. Kada pritisnete prištić bakterije s ruku dodatno prenosite pod kožu, pa može doći i do upale.

Pomaže li voda da se riješite prištića i akni?

Svi znamo za preporuku – 8 čaša vode dnevno. Ali pomaže li voda da se riješite akni?!

Teorija koja kaže kako pijenje vode pomaže u borbi protiv akni vrlo je jednostavna. Prvo, naše tijelo je velikim dijelom sačinjeno od vode, pa je apsolutno nužno da pijemo dovoljno vode, kako bismo održali zdravu razinu hidratacije.

Drugo, voda je krucijalna u ispiranju toksina iz našeg tijela. Ako se toksini zadržavaju u probavnom i urinarnom traktu mogu biti izlučivani kroz kožu, a kada se to događa pojavljuje se više akni.

Treće, voda je nužna za održavanje kože vlažnom. Ako se vaša koža isuši i nedostaje joj vode, proizvodit će više masnoća. Više masnoća na površini kože znači više prištića.

Stoga je jasno kako je voda korisna za zdravlje vaše kože. Ali ni s vodom ne smijete pretjerivati. Trebali biste težiti optimumu od oko 2 litre tekućine dnevno. Morate znati da tekućina ne podrazumijeva samo čistu vodu, nego tu trebate pribrojiti i vodu iz voća, hrane, sokova, kave…

Dobro se naspavajte za manje prištića i akni

Ne kaže se bez veze da prava ljepota dolazi iznutra.

Stres i anksioznost urezuju se u kožu, te ona postaje blijeda, masnija, te izbijaju prištići i alergije. Stoga je prvi korak do lijepog izgleda postizanje duševne ravnoteže.

Smatra se da se oko 60 posto nepravilnosti na koži pojavljuje zbog psihičkih uzroka.

Stoga je najčešće opuštanje za lijep izgled korisnije od lijekova ili skupih preparata.

Pročitajte i:

Rate this post