Kokosovo ulje za kosu – za što i kako ga koristiti

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje za kosu – za što i kako ga koristiti

Kokosovo ulje je popularno u mnogim kozmetičkim proizvodima, ali i ono samo kao proizvod za njegu kože lica i tijela, te za njegu kose. Može se koristiti na različite načine i u različite svrhe.

Kokosovo ulje smanjuje gubitak proteina i pomaže kosi da zadrži zdrav i njegovan izgled. Lijepu kosu nije lako imati, te kokosovo ulje može u tome pomoći. Kokosovo ulje pomaže kod oštećene kose, kad je kosa izložena suncu, dobro je za zdravu i neoštećenu kosu, kao i za kemijski tretiranu kosu. Dakle, kokosovo ulje može biti korisno za sve.

Kokosovo ulje ima određeni SPF faktor, te na taj način pomaže u zaštiti kose od sunca. Prema nekim SPF kokosovog ulja je 8 do 10.

Kokosovo ulje je dobro za kosu jer je štiti od gubitka proteina, ono vlaži kosu i smanjuje sklonost kose lomljenju, ali i služi kao zaštita kose od vanjskih utjecaja poput sunca i vjetra.

Zbog svih tih prednosti kokosovo ulje pomaže da kosa bude zdravija te sjajnija. Iz tog razloga je kokosovu ulje dobra izbor za one koji žele puštati kosu, tj. imati dugu kosu.

Kokosovo ulje pomaže da kosa bude duga i zdrava.

Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva, te može pomoći ukoliko se umasirava u vlasište u rješavanju prhuti.

Kokosovo ulje za kosu pomaže i protiv prhuti.

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje se za kosu može koristiti na različite načine.

Ako želite spriječiti oštećenja kose prilikom pranja i sušenja tada ga je bolje nanijeti prije pranja. Na taj način se može smanjiti i količina vode koju upije kosa.

Nanošenje kokosovog ulja na mokru kosu, nakon pranja, pomaže da kosa bude glatka, meka i sjajna.

Kokosovo ulje može povremeno zamijeniti regenerator. Nakon uobičajenog šamponiranja kose na mokru kosu nanijeti malo kokosovog ulja te ostaviti nekoliko minuta i potom isprati.

Na isti način se kokosovo ulje može koristiti i kao maska za kosu, samo što se u tom slučaju ostavi duže da djeluje na kosi.

Kokosovo ulje se može koristiti kao regenerator ili maska za kosu.

Kokosovo ulje za kosu – negativni efekti

Kokosovo ulje ima mnoge dobre strane nanošenja na kosu, no s njim ne treba pretjerivati. Ono može izazvati mašćenja vlasišta ukoliko se nanosi prečesto i previše. Stoga bi bilo dobro ne pretjerivati s količinom nego količinu koju nanosite na kosu lagano umasirati i maksimalno iskoristiti.

Koliko staviti kokosovog ulja na kosu?

To je teško reći, budući da se dužina i gustoća kose razlikuju. Neko okvirno pravilo je da bi jedna žličica bila dovoljna za kratku kosu, a za polu duhu dvije žličice kokosovog ulja.

Za kakvu kosu je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje će se najbolje pokazati na suhoj, neposlušnoj i valovitoj kosi.

Uvijek je najbolje koristiti djevičansko ili nerafinirano kokosovo ulje nego prerađeno. Nerafinirano kokosovo ulje se dobiva hladnim prešanjem kojim se zadržavaju hranjivi sastojci.

Boje za kosu posebno posvjetljivanje kose i korištenje blajha može oštetiti kosu. Kosa postaje suha i lomljiva. Tretiranje kose kokosovim uljem prije izbjeljivanja kose može u određenoj mjeri smanjiti štetu.

Kokosovo ulje se može koristiti jednom tjedno kako bi pomoglo obnovi kose. Nanesite ga na kosu te ostavite kao masku na kosi koliko možete.

Kokosovo ulje za oštećenu kosu i ispucale vrhove kose

Kako koristiti kokosovo ulje za oštećenu kosu i ispucale vrhove? najjednostavniji način je da se uzme malo kokosovog ulja i masira vlasište i kosa od korijena do vrha. Ostaviti preko noći ili par sati, koliko vremena i mogućnosti imate. Isprati blagim šamponom.

Kokosovo ulje za blajhanu kosu

Izbjeljivanjem kose odstranjujemo i prirodna ulja i proteine te kosa postaje lomljiva. Korištenje kokosovog ulja može spriječiti oštećenja.
Ako se kokosovo ulje stvrdnulo, odvojite malu količinu i rastopite malo. Možete ga protrljati između dlanova, to će biti dovoljna količina za kratku kosu.
Kosu prije nanošenja kokosovog ulja podijelite kako biste si olakšali postupak i bili sigurni da ste na sve dijelove kose nanijeli kokosovo ulje.
Lagano umasirajte kokosovo ulje od korijena do vrha, dio po dio, laganim pokretima kao da zaglađujete kosu. Nemojte grubo trljati.
Omotajte glavu ručnikom ili kapom za tuširanje i ostavite preko noći.
Najbolje bi bilo na takvu kosu nanijeti izbjeljivač. Ulje će stvoriti prepreku između sredstva za izbjeljivanje i kose te na taj način umanjiti štetu koju inače napravi izbjeljivač za kosu.
Korištenje kokosovog ulja prije blajhanja kose smanjuje gubitak proteina i minimalizira daljnja oštećenja kose. Također, održava kosu mekanom i nahranjenom, smanjuje suhoću i održava vlažnost kože.

Maske za kosu od kokosovog ulja

Kokosovo ulje kao maska za kosu

Najjednostavnija maska za kosu od kokosovog ulja je da se nanese samo kokosovo ulje. Ukoliko ovu masku za kosu nanosite prije pranja kose, tada je možete držati duže vrijeme, idealno bi bilo bar jedan do dva sata.

Kokosovo ulje i med kao prirodna maska za kosu

Ovakva maska se može napraviti u različitim omjerima, no može se krenuti s jednakom količinom meda i kokosovog ulja.

Prirodna maska za kosu – kokosovo ulje i jaje

Dobro pomiješati kokosovo ulje i jaje te nanijeti na kosu. Bilo bi dobro da se nanosi na vlažnu kosu. Ostaviti 20 minuta te temeljito isprati.

Vezano:

Kako koristiti ulja za kosu – Ljepota COVER magazin

Najbolje prirodne maske za kosu – Ljepota COVER magazin

Kosa – 30 najboljih savjeta kako imati lijepu i zdravu kosu – COVER magazin.com

Rate this post

Komentari

Odgovori

*