Keto dijeta i borba protiv tumora

Keto dijeta i borba protiv tumora

Keto dijeta, dijeta vrlo bogata masnoćama, a siromašna ugljikohidratima, pomaže mršavljenju forsirajući tijelo da sagorijevanje masnoća koristi kao glavni izvor energije umjesto ugljikohidrata.

U neke od teorija, koje se već dugo provlače među ljudima, ubraja se i teorija kako se stanice raka hrane samo ugljikohidratima, te kako bi osobe koje boluju od nekih vrsta tumora trebale izbjegavati ugljikohidrate, te koristiti masnoće kao glavni izvor energije. Prema toj teoriji vi jedete i unosite normalnu količinu kalorija, ali tumor se izgladnjava jer ne unosite ugljikohidrate. Ipak, znanstvena istraživanja za sada ne potvrđuju ovu teoriju, te se preporuke svode na osobna iskustva i savjete (ne)stručnih osoba.

Kako se misli da Keto dijeta utječe na tumor

Standardne dijete preporučuju kako masnoće ne bi u prehrani trebale prelaziti 30 posto udjela, ugljikohidrati bi trebali činiti 50 posto udjela, a proteini ostatak. Međutim, Keto dijeta obrće taj proces. U Keto dijeti jedete oko 90 posto masnoća, vrlo malo ugljikohidrata iz voća ili povrća, a standardne ugljikohidrate poput kruha, tjestenine, kolača i slično se potpuno izbjegavaju. U Keto dijeti tijelo se okreće masnoćama kao glavnom izvoru energije, a proces se naziva ketoza, budući da se masnoće razlažu na molekule koje se nazivaju ketoni. Jako je bitno u ovom slučaju dovesti tijelo u stanje ketoze i ostati u njemu, a to znači unos ugljikohidrata baš svesti na minimum, na manje od 5 % odnosno 20g dnevno. Samo jedno odstupanje može vratiti organizam na staro i pokvariti uspjeh ove dijete. Jeste li u stanju ketoze možete jednostavno pratiti trakicama za urin, koje se kupuju u pakiranju 50 do 100 komada, a pakiranje košta 15 do 100 kn, ovisno o proizvođaču.

S druge strane, stanice raka najviše „vole” glukozu, odnosno jednostavne šećere, te se Keto dijetom usporava njihov rast ili zaustavlja, jer većina stanica tumora za razliku od ljudskih stanica ne može koristiti ketone za svoj rast i funkcioniranje. Na toj pretpostavci ljudi koji boluju od raka polažu svoje nade u to da bi Keto dijeta mogla zaustaviti ili bar usporiti rast i napredak tumora, ako se takav vid prehrane kombinira uz standardne metode liječenja.

Kada u tijelu postoji manjak glukoze tijelo traži alternative izvore energije za svoje stanice, Jetra tada proizvodi ketone i masne kiseline koje čine alternativni izvor energije za normalne stanice, ali stanice tumora ne mogu koristiti te izvore.

Za sada znanost ne podupire ovu teoriju te se Keto dijeta službeno ne preporučuje kod oboljelih od tumora, ali postoje neka istraživanja koja idu u prilog ovoj teoriji. Oni koji vjeruju u moć Keto dijete kažu kako ona usporava rast tumora, potpora je kemoterapiji, jer štiti zdrave stanice od kemoterapije i zračenja, a navodno i neki lijekovi koji se koriste protiv tumora bolje djeluju uz Keto dijetu. Proučavanja koja su rađena uvijek su se temeljila na kombiniranju keto dijete s kemoterapijom, radioterapijom ili drugim medicinskim postupcima ili lijekovima.

Rak je vrlo komplicirana bolest, pa sve teorije i preporuke treba uzimati s velikom dozom opreza. Tumri se mogu pojaviti na različitim dijelovima tijela i mogu biti različitih vrsta, pa ono što je djelovalo u jednom slučaju ne znači nužno da će pomoći u drugom.

Također, nije znanstvenim studijama ni isključena mogućnost da bi Keto dijeta mogla neke tumore pogoršati i ubrzati njihov rast. Na primjer, neka hrana poput crvenog mesa koja se preporučuje u Keto prehrani može povećati rizike razvoja nekih tumora, stoga treba pažljivo birati namirnice, te se usredotočiti na zdrave izvore masnoća, a tada postaje jako teško birati namirnice i ne narušiti dodatno zdravlje zbog limitiranog izbora namirnica. Treba birati namirnice koje se sastoje od dobrih masnoća, koje su uklapaju u Keto dijetu, a za koje je dokazano da ne povećavaju rizike razvoja nekih bolesti, te namirnice za koje se dokazalo da djeluju pozitivno i preventivno u borbi protiv raka.

Budući da je Keto dijeta vrlo intenzivna, a prema nekim studijama mijenja i gene, jako je bitno prije provođenja ovakve dijete posavjetovati se sa stručnom osobom, posebno ukoliko bolujete od neke teške bolesti. Za sada se smatra da većina osoba koja boluje od nekog tipa tumora može tolerirati Keto dijetu, te se smatra da ona može pomoći ako se kombinira sa standardnim kemoterapijskim i radioterapijskim postupcima. Ipak, o ovakvoj prehrani nužno se konzultirati s liječnicima koji vas vode.

Treba s liječnikom razgovarati i o opciji da se modificira prehrana u smislu da se smanje ugljikohidrati u prehrani, ako se neće ići na standardu Keto dijetu, a da se zadrže sve odlike zdrave prehrane. Trebalo bi smanjiti unos šećera, posebno rafiniranog, zaslađene i umjetne napitke, a povećati unos vlakana, probiotika i prebiotika, te od masnoća uvijek birati nezasićene dobre masnoće.

Uvijek trebate paziti da ne mršavite uz ovu dijetu ukoliko niste iz tih razloga na ovoj dijeti, stoga je bitno birati namirnice koje su bogate kalorijama, a zdrave, te jesti obilne obroke, a po potrebi i pratiti kalorije kako se njihov unos ne bi smanjio. Obvezno brojite kalorije, te pratite da unosite minimalno 2.600 kalorija, a po potrebi povećajte unos i na 3-4.000.

Što jesti dok ste na Keto dijeti iz zdravstvenih razloga:

Ako ovu dijetu provodite iz nekih zdravstvenih razloga, poput raka ili tumora, bitno je birati recepte koji ne uključuju nezdrave namirnice, poput crvenog mesa i mesnih prerađevina, kobasica, salama ili rafinirana ulja.

Ako ste u prilici pronađite stručnjake koji će vam napraviti plan ili sami detaljno proučite i napravite plan prehrane za Keto dijetu temeljen na namirnicama i prehrani koja se koristi u BUDWIG protokolu (Budwig dijeti koja se temelji na uljno – proteinskoj prehrani), na način da se iz Budwig dijete koriste dozvoljene namirnice i protokoli, a dodatno iz te prehrane izbaci višak ugljikohidrata, kako bi se postigao učinak Keto dijete odnosno postigla ketoza. Na taj način jesti ćete zdrave masnoće koje se preporučuju kod nekih stanja, a dodatnom restrikcijom ugljikohidrata ostvariti pozitivne učinke ketoze.

Najzdraviju opciju Keto dijete napravite tako da Budwig protokol i recepte iz njega prilagodite izbacivanjem viška ugljikohidrata, kako bi se njihov unos limitirao na 20 grama dnevno, a vodeći računa istovremeno da unesete dovoljno vlakana i potrebnih nutrijenata.

Zamijeniti sve loše masnoće dobrim masnoćama je jedna od ključnih stavki učinka Keto dijete u ovom slučaju. Jedina klinička studija koja je poduprla učinak Keto dijete kod pacijentica s tumorom dojke, temeljila se isključivo na uljima koja sadržavaju dobre masnoće. U Budwig dijeti dozvoljena su samo laneno, kokosovo i bućino ulje, odnosno dobre masnoće.

Jako je bitno ne miješati dijetu sa smanjenim unosom ugljikohidrata i Keto dijetu, jer ne vodi svaka dijeta sa smanjenim udjelom ugljikohidrata do ketoze.

Da bi Keto dijeta imala učinka, tijelo prvo treba ući u stanje ketoze, a zatim u toj fazi treba i ostati.

Vezano:

Rate this post