Keto dijeta – moje iskustvo – kako sam je provodila i koliko sam smršavila

Keto dijeta – moje iskustvo – kako sam je provodila i koliko sam smršavila

Iako mi se sam koncept Keto dijete kada sam se upoznala s njom činio jako nezdravim, jer počiva na pretpostavci da treba izbaciti sve ugljikohidrate i puno proteina iz prehrane postupno sam svojom prehranom došla do nje. Gledajući unatrag, mislim da je odličan način za promjenu prehrambenih navika i mršavljenje kod osoba koje trebaju izgubiti više kilograma, a ne žele se izgladnjivati, te bih je predložila svakoj osobi, koja je sprema voditi računa o potrebama svog tijela kao odličnu dijetu za mršavljenje.

Kako sam došla do Keto dijete

– bezglutenska prehrana –

Prvo sam zbog zdravstvenih razloga bila na bezglutenskoj prehrani nekoliko mjeseci. I iako sam na početku i ove promjene u prehrani mršavila, nakon mjesec dana, kada sam pronašla sve adekvatne zamjene za gluten, te vratila bezglutenske zamjene za kruh, tjestenine i kolače u prehranu počela ponovno debljati, te je mojih dva mjeseca na bezglutenskoj prehrani završilo s kilogramom u plusu u odnosu na početak, u prvih mjesec dana sam izgubila oko 2 kg, a zatim kada sam vratila sve zamjene sam se počela ponovno debljati, te sam u sljedećih mjesec dana vratila ta izgubljena 2 kg, te sam se udebljala još 1 kg.

Nakon toga sam shvatila da mi ne paše unos previše ugljikohidrata, te sam izbacila sve vrste kruha, tjestenine, kolača i pizza i u bezglutenskoj verziji, a kako bi održala dovoljan unos vlakana u prehrani prebacila sam se na zdravije opcije poput chia sjemenki koje imaju tek nekoliko grama ugljikohidrata na 100g.

– prebacivanje na keto dijetu –

Čitajući o zdravoj prehrani došla sam do doručka s svježim sirom, lanenim uljem i lananim sjemenkama, te mi je to postao standardni doručak. Kasnije sam shvatila da je to idealni doručak za keto dijetu jer u svježem siru (bar ovom koji sam ja jela) nema ugljikohidrata, kao ni u lanenom ulju, a u lanenim sjemenkama vrlo malo, pa je moj zdravi doručak zapravo bio pravi keto doručak.

Za ručak sam jela neko kuhano povrće uz meso, uglavnom pirjano ili pečeno, nikad pohano ili u štruci jer sam iz prehrane već izbacila sva brašna i zamjene.

Večera bi također bila neka šunka, riba, kuhano povrće, a često bi ponovila doručak. Već sam izbacila bijeli šećer iz prehrane odavno, a u obzir nisu dolazili ni kupovni slatkiši ni bomboni. Imala sam na kuhinji 4 velike staklenke s lješnjacima, indijskim orašćićima, orasima i bademima, a to sam jela svaki put kad bi prolazila kroz kuhinju po par komada, tako da su oni nadomiještali potrebu za grickalicama.

Nakon nekih 7 dana takve prehrane par dana sam osjećala neke tupe glavobolje, a zatim su glavobolje nestale, a s glavoboljama je nestao i tek. Tada sam počela mršaviti. Glad uopće više nisam osjećala, a doslovno sam se morala prisiljavati na svaki obrok. Nakon što sam smršavila 6 kg u vrlo kratkom roku, od možda mjesec dana, počela sam se brinuti za zdravlje, jer sam pomislili da sam možda ozbiljno bolesna ako sam potpuno izgubila apetit. Slučajno sam naišla na opis Keto dijete i svoju prehranu prepoznala u tome. Shvatila sam da je zapravo gubitak teka normalna nuspojava Keto dijete i da je zapravo cilj izgubiti apetit, kako bi provođenje dijete bilo lakše, posebno kod osoba koje trebaju izgubiti više kilograma.

Keto dijetu nisam provodila po jelovniku Keto dijete, nego se moja prehrana u potrazi za zdravim opcijama, plus što nisam ljubitelj voća i grašastih plodova, zapravo pretvorila u Keto dijetu. Kada sam posumnjala da sam u Keto dijeti pomno sam pratila prehranu i utvrdila da jedem manje od 50 g ugljikohidrata dnevno. To me zaintrigiralo pa sam kupila u apoteci trakice za urin kojima se može provjeriti, među ostalim i koliko je ketona je urinu, te sam shvatila kako sam već neko vrijeme vjerojatno u fazi ketoze.

– vraćanje na bezglutensku prehranu –

Nakon što sam izgubila 10 kg, shvatila sam da bi bilo previše da dalje gubim kile, a 10 kg je i bio moj cilj, nakon nekih tri mjeseca keto dijete sam odustala od nje i vratila se bezglutesnkoj prehrani, kakvu sam provodila na početku, s tim da sam smanjila peciva, kruh i kolače, bez obzira što su bezglutenski. Apetit se odmah vratio drugi dan nakon uvođenja ugljikohidrata, a i danas muku mučim s apetitom, jer bih stalno nešto jela pa se moram ograničavati, ali kilograme nisam vratila.

Moj jelovnik za keto dijetu uglavnom je izgledao ovako:

DORUČAK

– 100 g svježi kralji sir

– 2,5 žlice lanenog ulja

– 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki

RUČAK

– meso i kuhano povrće na lešo, s malo maslinovog ulja

VEČERA

– hladna salata od piletine, tunjevine, losoasa, jaje, kuhana šunka ili nešto slično. Često am u recepte dodavala chia sjemenke, poput omleta s chia sjemenkama.

UŽINE

– uglavnom jednu limunadu ili narančadu od pola limuna ili pola naranče

– 1 voće dnevno tipa jabuke ili kruške, te bi popila po dnevnu dozu soka od aronije (0,05)

Za MEĐUOBROKE i onako usput bih grickala bademe, orahe, orašćiće, lješnjake, sjemenke…

Svaki dan sam uzimala multivitamin, betaglukan, ulje crnog kima i još neke zdrave dodatke prehrani.

Rate this post