Vrućica – skidanje temperature prirodnim putem

Vrućica – skidanje temperature prirodnim putem

Vrućica je način na koji vas tijelo obavještava da nešto nije u redu. Vaša temperatura raste jer se vaše tijelo pokušava boriti protiv napada virusa ili bakterija.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih se javlja vrućica, a mnogi su blagi, međutim, vrućica može signalizirati i bolesti koje je potrebno ozbiljnije tretirati.

U konačnici vrućica je uvijek simptom nekog drugog problema, od kojih će neki otići sami od sebe, a neke je potrebno medicinski liječiti.

Vrućica ima nekoliko popratnih simptoma od kojih su znojenje, glavobolja, gubitak apetita i dehidracija  najčešći, a ponekad se  uslijed visoke temperature znaju javiti i halucinacije.

Da biste spriječili upale, a time i vrućice redovito perite ruke. Svaki put prije jela, nakon korištenja zahoda, te dodirivanja javnih površina operite ruke. To smanjuje mogućnost širenja virusa i bakterija koji mogu dovesti do upala.

Ako već imate vrućicu pijte puno vode. Zbog toga što tijelo naporno radi može doći do dehidracije pa je potrebno stalno izvana unositi tekućinu koja će zamijeniti izgubljenu vodu i pomoći hladiti organizam.

Pijte sokove. Antioksidanti i vitamini koji se nalaze u voću i povrću mogu jačati imunološki sustav i pomoći tijelu da se bori protiv vrućice.

Hladni oblozi pomažu kod povišene temperature. Nakon što se oblozi zagriju zamijenite ih novim hladnima.

Juha u koju je dodano dosta začina bosiljka pomaže smanjiti temperaturu.

Čaj od šafrana je još jedan učinkovit kućni lijek za povišenu temperaturu. Priprema se tako da se pola žličice šafrana stavi u 30 ml kipuće vode. Treba piti oko jedne žlice čaja svaki sat vremena.

Šalica soka od marelice pomiješana s žlicom meda gasi žeđ i snižava temperaturu. Sok treba piti rashlađen.

Sok od grejpa vrijedan je lijek protiv vrućice. Treba razrijediti pola čaše soka od svježe iscijeđenog grejpa s istom količinom vode. Naranča također ima pozitivan učinak u liječenju povišene temperature.

Krumpir oguliti, te narezati na kolutove, te ih držati u rukama ili staviti u čarapu tako da pritišću tabane. Krumpir izvlači temperaturu iz tijela.

Sok od cikle i jabuke pomažu sniziti temperaturu.

Ništa od navedenog nije zamjena za lijek za snižavanje temperature, nego tek popratne stvari koje možete uključiti u prehranu kako biste olakšali svome tijelu borbu.

Vezano:

5 komentara

Ostavite komentar

*