Vrućica – skidanje temperature prirodnim putem

Vrućica – skidanje temperature prirodnim putem

Vrućica je način na koji vas tijelo obavještava da nešto nije u redu. Vaša temperatura raste jer se vaše tijelo pokušava boriti protiv napada virusa ili bakterija. Zbog toga je povišena tjelesna temperatura znak da vaše tijelo ispravno funkcionira i da su mehanizmi obrane od virusa i bakterija aktivni.

Postoje mnogi razlozi zbog kojih se javlja vrućica, a mnogi su blagi, međutim, vrućica može signalizirati i bolesti koje je potrebno ozbiljnije tretirati. Zbog toga nakon što se pojavila vrućica ukoliko je uporna i traje dulje od dva dana, svakako je potrebno osim na simptomu povišene temperature raditi i na otkrivanju uzroka, onoga što je uzrokovalo povišen u temperaturu, kako se bolest ne bi zaliječila i prekrili simptomi, nego izliječila.

U konačnici vrućica je uvijek simptom nekog drugog problema, od kojih će neki otići sami od sebe, a neke je potrebno medicinski liječiti. Vrućica ima nekoliko popratnih simptoma od kojih su znojenje, glavobolja, gubitak apetita i dehidracija  najčešći, a ponekad se  uslijed visoke temperature znaju javiti i halucinacije.

Da biste spriječili upale, a time i vrućice redovito perite ruke. Svaki put prije jela, nakon korištenja zahoda, te dodirivanja javnih površina operite ruke. To smanjuje mogućnost širenja virusa i bakterija koji mogu dovesti do upala.

Ako već imate vrućicu pijte puno vode. Zbog toga što tijelo naporno radi može doći do dehidracije pa je potrebno stalno izvana unositi tekućinu koja će zamijeniti izgubljenu vodu i pomoći hladiti organizam. Tijekom vrućice potrebno je piti puno vode kako biste spriječili dehidraciju. Postoji neko pravilo da što je temperatura viša, to je veći rizik od dehidracije. Međutim, ponekad kod djece koja nemaju osviještenu potrebu o pijenju vode blaga dehidracija može uzrokovati povišenu temperaturu. Zbog toga je voda uvijek prvi prirodni lijek kod povišene temperature.

Pijte sokove. Antioksidanti i vitamini koji se nalaze u voću i povrću mogu jačati imunološki sustav i pomoći tijelu da se bori protiv vrućice.

Hladni oblozi pomažu kod povišene temperature. Nakon što se oblozi zagriju zamijenite ih novim hladnima. Mlaka kupka će vjerojatno djelovati kao hladna kada imate vrućicu. Hladne kupke mogu zvučati kao dobra ideja, međutim, mogu uzrokovati smrzavanje tijela i dodatno povisiti ionako povišenu temperaturu.

Juha u koju je dodano dosta začina bosiljka pomaže smanjiti temperaturu.

Čaj od šafrana je još jedan učinkovit kućni lijek za povišenu temperaturu. Priprema se tako da se pola žličice šafrana stavi u 30 ml kipuće vode. Treba piti oko jedne žlice čaja svaki sat vremena.

Šalica soka od marelice pomiješana s žlicom meda gasi žeđ i snižava temperaturu. Sok treba piti rashlađen. Općenito su voćni sokovi jako dobri kod povišene temperature, jer osim što daju tijelu potrebnu tekućinu, vrijedni nutrijenti iz svježeg voća pomažu organizmu da se bori protiv primarne bolesti. Sok od grejpa vrijedan je lijek protiv vrućice. Treba razrijediti pola čaše soka od svježe iscijeđenog grejpa s istom količinom vode. Naranča također ima pozitivan učinak u liječenju povišene temperature. Sok od cikle i jabuke pomažu sniziti temperaturu.

Krumpir oguliti, te narezati na kolutove, te ih držati u rukama ili staviti u čarapu tako da pritišću tabane. Krumpir izvlači temperaturu iz tijela. Krumpir je jedan od poznatijih lijekova za izvlačenje vrućice.

Kod povišene temperature stavite mlake obloge ili istuširajte osobu, stavite kolutiće krumpira u čarape na tabane i na dlanove, te neka osoba pije neke svježe sokove koji su navedeni iznad.

Ništa od navedenog nije zamjena za lijek za snižavanje temperature, nego tek popratne stvari koje možete uključiti u prehranu kako biste olakšali svome tijelu borbu. Vrućicu možete tretirati konvencionalnim lijekovima ili na neki prirodni način. Prirodne lijekove za skidanje vrućice možete iskušati dok situacija nije postala ozbiljna, dok je temperatura ispod 39 u odraslih i djece 38, ali i kao popratni tretman uz medikamente.

Vezano:

3/5 – (4 votes)

Komentari

5 komentara na “Vrućica – skidanje temperature prirodnim putem”

  1. imao sam fibru
    kumpiri su mi spasili zivot
    vise puta
    uzastopno
    jel…

     
  2. Imam visoku temperaturu

     
  3. Domaci sok od drena jako dobor djeluje

     
  4. ako imate temperaturu dobro je da se okupate hladnom vodom

     
  5. za temperaturu

    ako imate temperaturu dobro je pojesti 2-3 kiwija

     

Odgovori

*