24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Upaljen bolan zub – zubobolja

Ako možete vidjeti upalu na zubnom mesu ili zubu možete primijeniti sol izravno na upaljeno mjesto...

Upaljen bolan zub – zubobolja

Prije nego možete posjetiti zubara, kako biste smanjili bol mogu pomoći neki sljedeći savjeti:

  • Isperite usta mlakom vodom.
  • Koristite zubni konac kako biste maknuli eventualne ostatke hrane nakupljene između zubi.
  • Izravno nanošenje paste za zube s pepermintom može pomoći u nekim slučajevima i ublažiti bol.

Ispod su još neki trikovi koji su napisani ispod u komentarima,  a koji mogu pomoći kod boli u zubu, odnosno zubobolje. Iskušajte one koji vam se čine najboljima i ostavite ispod svoj osvrt.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Ako možete vidjeti upalu na zubnom mesu ili zubu možete primijeniti sol izravno na upaljeno mjesto. Za početak nanesite sol kako biste prekrili u potpunosti upaljeno mjesto. Počet ćete povećano lučiti slinu, ali pripazite da ne vlažite sol. Kada se nakupi pljuvačke ispljunite je održavajući sol u ustima što sušom. Odmah ćete primijetiti kako sol djeluje, jer će vjerojatno malo ublažiti bol. Jednom kada je u infekciju se upila sol, bole bi trebala u potpunosti nestati. Ipak, oteklini će trebati neko vrijeme da splasne. Sol izvlači infekciju na površinu, a kada je izašla na površinu osjetit ćete po neugodnom okusu i mirisu usutima. Ako je upala duboka možda ćete morati nanositi sol nekoliko puta da bi u potpunosti izašla na površinu. Kada izađe na površinu dobro isperite usta i ispljunite. Možete isprati u čaju od kadulje.

Upaljen bolan zub – zubobolja
Usitnite klinčić i pomiješajte s jabučnim octom. Stavite smjesu na upaljeni zub. Držite smjesu na upaljenom zubu 30 sekundi, a zatim ispljunite. Ponovite po potrebi.

Upaljen bolan zub – zubobolja
Ulje češnjaka je čudesan lijek za zubobolju. Stavite na bolno mjesto. Ublažit će bol na neko vrijeme, a kada počnete ponovno osjećati bol, ponovo ga nanesite. Jednako djelovanje, a neki kažu još i bolje, ima i ulje klinčića.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Umasirajte ulje anisa u zubno meso. Anis ima antiseptička i analgetička svojstva pa djeluje i proruupalno i protiv bolova.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Stavite žlicu sode bikarbone u pola čaše vode. Mućkajte usta s malo po malo mješavine, zatim ispljunite. Po potrebi napravite još pola čaše. Nemojte gutati.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Bol možete ublažiti čajem od kadulje. Ispirite usta nezaslađenim jačim čajem od kadulje.

Ili skuhati jak čaj od žalfije (kadulje) i time ispirati usta i zadržavati tečnost na strani bolesnog zuba(voditi računa da čaj bude mlak), to ponavljati na svakih sat vremena, a zatim na zub staviti vatu natopljenu propolisom. To ponavljati na svaka dva sata.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Možete iskušati i lijek s češnjakom. Prerezati češanj bijelog luka i staviti na bolno mjesto. Držati dok bol ne popusti.

Upaljen bolan zub – zubobolja

Kod zubobolje trebalo bi pomoći i ulje od origana. Na štapić nakapati 3 kapi i namazati zub.

4.6/5 - (154 votes)