26. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Medicinska dijeta – moje iskustvo

Medicinska dijeta - moje iskustvo

Medicinska dijeta – moje iskustvo

Ispod ću napisati svoje iskustvo koje sam imala provodeći medicinsku dijetu.

Dakle, imala sam 68 kg, a cilj mi je bio imati nekih 60, jer sam relativno niska osoba.

Krenula sam na medicinsku dijetu i pokušala se striktno pridržavati plana. Prvi dan sam uspjela, drugi dan sam napravila nekoliko odstupanja, primjerice zašećerila bi kavu, popila sok, uzela nekoliko grickalica sa stola onako neprimjetno. Prema mome iskustvu, kako su dani odmicali, tih “odstupanja” bi bilo sve više.

Međutim, u 5 dana sam uspjela smršavjeti 2,5 kg. Probala sam dijetu provoditi još 5 dana. Princip je bio gotovo isti, s tim da više po odstupanjima nije bilo kao u proteklih 5 dana, u smislu da sam tek peti dan imala odstupanja, nego su ona krenula već od prvog dana dijete. Ipak, moje iskustvo je pokazalo da i takvim “nepridržavanjem” medicinske dijete, ako se samo držite okvirno dijetnog plana i dalje mršavite. Drugi tjedan sam uspjela smršavjeti 1 kg.

Treći ciklus medicinske dijete sam odustala. Ali ukupno sam izgubila 3,5 kg u deset dana, okvirno se pridržavajući dijetnog plana koji medicinska dijeta zahtjeva, ali ipak s odstupanjima. Nije bilo dana, da nisam nešto dodatno prigrizla ili popila.

Ovo je dijetni plan za medicinsku dijetu kojeg sam se pridržavala:

Djeluje li medicinska dijeta

Moje iskustvo je pokazalo kako medicinska dijeta djeluje, čak i ako je se ne pridržavate u potpunosti možete izgubiti nekoliko kilograma. Međutim, teško je se pridržavati u potpunosti i ne odstupati ni malo zbog toga što je jako restriktivna i jako je oskudna i količinski i po vrsti namirnica koje su uključene u prehranu dok ste na medicinskoj dijeti. Zapravo bi se ovako jako restriktivna dijeta ako je planirate slijediti u potpunosti provoditi pod nadzorom liječnika ili stručne osobe. Ako ćete jesti tako malo vaše tijelo će oskudijevati u energiji, šećer će naglo padati i skakati, pa ovakva dijete može biti kratkoročno rješenje kada ste visoko motivirani i zaista želite u kratkom roku izgubiti nekoliko kilograma, ali ova dijeta nikako nije dijeta koju ćete provoditi dugoročnije.

Ideja ove dijete je da je se svi mogu pridržavati pa nema namirnice koje bi bile učestali alergeni, te su namirnice jednostavne i lako dostupne svima. Ali zapravo ako ćete se pridržavati ove dijete jako malo jedete, te unosite jako malo kalorija.

Jelovnik medicinske dijete je jako oskudan. Jedu se tek tri obroka dnevno i to u vrlo malim količinama. Rezultati ove dijete su vidljivi odmah. Također, često se spominje nuspojava ove dijete to što se tijelo izgladnjava pa nakon dijete osobe jako brzo vrate kilograme i dobiju ih još i više jer se zažele hrane. U mom slučaju kilogrami se nisu vratili jako brzo, nego tek nakon skoro godinu dana. Međutim, meni se pokazala kao velika mana zavaravanje, da ću se kilograma koje ponovno nakupim opet lako riješiti, što je zapravo bila neistina, jer je svaki sljedeći pokušaj provođenja medicinske dijete bio sve teži i svaki put se i istom vremenskom razdoblju gubilo sve manje kilograma.

Nije tajna kako sve restriktivne dijete donose brze rezultate, pa obzirom daje u medicinskoj dijeti unos smanjen na oko 600 kalorija očekivani gubitak kilograma je realan. Međutim, ove dijete se jako teško pridržavati i teško je planirati da ćete izgubiti određene kilograme. Ako i imate neki važniji događaj i trebate izgubiti nekoliko kilograma možda bi bila bolja opcija planirati unaprijed tako da sebi ostavite mogućnost neuspjeha dijete.

Ako pak želite i nemate vremena za zdravije dijete, tada je medicinska dijeta ono što trebate iskušati. Ako ste zdravi i nemate nekih medicinskih stanja, te uz nadzor stručne osobe trebali biste izgubiti očekivane kilograme bez zdravstvenih problema.

3.6/5 - (18 votes)