25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Trendovska super hrana nije ništa bolja od jabuke

Trendovska super hrana nije ništa bolja od jabuke

 

U novije vrijeme razno bobičasto voće, noni, alge ili aloja smatraju se nekakvom vrstom super hrane koja će vam pomoći očuvati zdravlje, te se tvrdi kako se u njima nalazi optimalna količina esencijalnih sastojaka koji bi trebali spriječiti nastanak bolesti.

Međutim, britanski nutricionisti upozoravaju kako veća učinkovitost tog egzotičnog voća, nazvanog super hranom, u odnosu na „klasično“ voće zapravo znanstveno nije potvrđena, bitna je zdrava prehrana, a ne samo određena namirnica.

Oni upozoravaju kako je termin „superhrana“ beznačajan, a u najgoru ruku zavaravajući.

Imenovanje neke namirnice „superhranom“ odaje dojam kako ona nije uobičajena, međutim, većina tih biljaka u svome sastavu nema ništa što nije uobičajeno ili nešto što nemaju jabuke, kruške ili naranče.

Navodi se kako ponekad egzotična hrana na koju organizam nije naviknuo poput algi može izazvati vrlo štetne reakcije organizma. Svaki organizam reagira na određene namirnice drugačije, a ljudi zaboravljaju da oni ne jedu nutricionistički sastav neke namirnice nego hranu, pa je i učinkovitost na pojedini organizam dosta različita od one koju takve namirnice pokazuju u eksperimentalnim uvjetima.

Izvor:  Daili Mail, „Trendy superfoods are no better than an apple“

Rate this post