Češnjak u prirodnom liječenju

Češnjak u prirodnom liječenju

Češnjak je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova koji se koristi širom svijeta. Njegova ljekovita svojstva poznata su od davnina. Vjeruje se kako su još Egipćani jeli češnjak dok su gradili piramide kako bi im on dao energiju i snagu. U Aziji se češnjak koristio kod visokog krvnog tlaka i problema s disanjem. Rimski vojnici upotrebljavali su češnjak za vitalnost i snagu, a navodno ga je i Hippocrat konzumirao kao sredstvo protiv bolova.

Češnjak uspijeva širom zemlje. Jednostavno se uzgaja i može ga se saditi gotovo na svim područjima.

U kulinarstvu se upotrebljava kao začin mnogim jelima. Iako ima jaku aromu, kuhanjem postaje blaži i daje delikatnu aromu jelima. Korištenje češnjaka je jednostavno, odnosno može se dodavati u mnoga jela, a ovisno o dodanoj količini on će utjecati na oku jela manje ili više.

Za što se koristi češnjak?

Češnjak se danas najčešće upotrebljava kao prirodni lijek za visoki krvni tlak, smanjenje kolesterola, te smanjenje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Češnjak pomaže jačanju imunološkog sustava, te čini čuda kod problema s dišnim sustavom.

Najbolje ga je konzumirati svježeg, sitno nasjeckanog, ali i kratko kuhan u hrani donosi svoje koristi.

Na 100 grama češnjak ima:
Kalorije u češnjaku: 150 kalorija
Proteini u češnjaku: 6,5g (13%RDA)
Vitamin C – 31 mg (52% RDA)
Kalcij – 180 mg (18% RDA)
Željezo – 1,7 mg (9%RDA)
Magnezij – 25 mg (6%RDA)
Cink – 1,2 mg (8% RDA)
Mangan – 1,7mg (84%RDA)

Češnjak protiv upala

Češnjak je možda najpoznatiji prirodni lijek koji se koristi u liječenju raznih infektivnih bolesti. Poznat je po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim svojstvima. Pomaže tijelu u borbi protiv svih infekcija. Svjež češnjak ima značajnu ulogu u sprječavanju trovanja hranom i prevenciji infekcija bakterijom E.coli, salmonelom i sl. Češnjak ima širok spektar djelovanja, te njegovom konzumacijom može se djelovati na vrlo različite upale, odnosno upale koje imaju različite uzorke.

Češnjak kod kožnih oboljenja

Supstance koje se pronalaze u češnjaku dokazano pomažu u borbi kožnih infekcija. Koristi se i kao lijek protiv prhuti, liječenje akni, te kao lijek za brži rast i protiv ispadanja kose.

Češnjak jača krv i smanjuje krvni tlak

Supstance koje nalazimo u češnjaku smanjuju rizike stvaranja krvnih ugrušaka. S češnjakom je potreban oprez nakon operacija i kod krvarenja jer povećava rizike krvarenja.  Češnjak pomaže u borbi protiv visokog krvnog tlaka na nekoliko načina. Čak 4 njegove supstance djeluju na snižavanje krvnog tlaka.

Češnjak štiti srce

Češnjak štiti organizam od srčanih oboljenja te smanjuje rizike srčanog udara. Te njegove sposobnosti pripisuju se nekoliko faktora. S godinama arterije gube sposobnsot stezanja i opuštanja,  a češnjak usporava taj proces. Češnjak se bori i protiv slobodnih radikala koji imaju štetno djelovanje. Komponenta koju nalazimo češnjaku sprječava zgrušavanje krvnih žila i jača arterije.

Češnjak smanjuje kolesterol

Poznat je napitak od limuna i češnjaka koji pomaže smanjenju kolesterola. Recept možete pronaći ovdje.

Češnjak u borbi protiv alergija

Budući da pozitivno djeluje na imunitet, češnjak pomaže u prevenciji nastanka alergija i smanjenju simptoma. Sok od svježe iscijeđenog češnjaka koristi se i kod osipa tkao što se nanosi izravno na kožu.

Češnjak pomaže u borbi protiv debljine

Mnoge osobe vjeruju kako je debljina posljedica blage, ali dugotrajne upale organizma. Prema istraživanjima, uz antiupalno djelovanje, može regulirati formiranje masnih stanica u našim tijelima. Stoga je češnjak dobrodošla namirnica kod svih osoba koje pokušavaju smanjiti ili očuvati postojeću težinu.

Češnjak u prevenciji raka

Dnevni unos češnjaka pokazalo se da smanjuje rizike razvoja raka svih vrsta.

Češnjak ima brojne zdravstvene prednosti, no s njim ne treba pretjerivati, nego umjereno konzumirati. Dodavanje češnjaka u redovitu prehranu može donijeti prednosti, ne obratite pažnju da ukoliko imat nizak tlak s češnjakom budete oprezni budući da snižava tlak.

Vezano:

Kako mlijekom neutralizirati miris češnjaka 

Češnjak – Recepti 

1/5 – (2 votes)