Koliko jaja smijemo jesti dnevno, a koliko tjedno?

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

Svi smo u djetinjstvu čuli ovu poslovicu “svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”, da bi kasnije godinama slušali o tome kako su jaja nezdrava namirnica i kako ih treba svesti na minimum. Neki su ih se počeli bojati i potpuno izbacili jaja iz prehrane, da bi novija istraživanja otkrila kako jaja ipak nisu štetna, nego dapače, ponovno su iz počeli ubrajati u popis 20 najzdravijih namirnica, s ogradama kako treba biti pažljiv u količini koju jedemo.

Jaja su dugo vremena bila smatrana «lošom» namirnicom kada je srce u pitanju. Međutim, nova istraživanja sugeriraju kako, ne samo da to nije istina, nego da su jaja neka vrsta «super-namirnice». Navodno, jaja u stvari štite organizam od srčanih bolesti, raka dojke, problema s očima, a mogu vam pomoći i da izgubite na težini.

Jaja sadrže kolesterol i zbog toga su bila deklarirana kao loša, međutim jaja sadrže oko 13 esencijalnih sastojaka važnih za zdravlje.

Vitamin E u njima štiti od srčanih bolesti, vitamin D koristi dobrom zdravlju kostiju, a njihovo bogatstvo vitaminom B i vitaminom A olakšava vitalne funkcije organizma.

Prema istom istraživanju teenagerice koje jedu jedno jaje dnevno osiguravaju sebi zaštitu od raka dojke u kasnijim godinama. Lutein u jajima pomaže sprječavanju problema s nekim bolestima očiju.

Naravno jaja kupujte samo od uglednih proizvođača, čuvajte ih u hladnjaku, najbolje u njihovim kutijama i ne prekoračujte rok trajanja.

Koliko jaja jesti dnevno

Najnovije zdravstvene preporuke trenutno govore kako biste trebali ograničiti ipak konzumaciju jaja na 1,5 dnevno. Najnovije istraživanja podupiru ove preporuke. Nažalost, još uvijek ne postoje preporuke iza kojih će netko čvrsto stajati i reći toliko i toliko jaja smijete bez da će škoditi vašem zdravlju. Jedno manje istraživanje koje je uključivalo 38 zdravih odraslih muškaraca iznjedrilo je zaključke kako ni 3 jaja dnevno neće negativno utjecati na zdravlje i kolesterol u krvi, pa sve dok jajima ne zamjenjujete zdrave namirnice i dok je vaša prehrana raznovrsna čini se kako u jajima možete slobodno uživati.

Ipak nemojte tri pomnožiti sa sedam i pomisliti kako je 20 jaja tjedno zdravo pojesti za jednu osobu. Ako jedan dan pojedete više od jednog jajeta sljedeći dan preskočite konzumaciju jaja.

Koliko jaja možete jesti tjedno

Poslovica s početka teksta svako jutro jedno jaje pokazala se točnom i kada su najnovije zdravstvene preporuke u pitanju o tjednoj konzumaciji jaja. Iako dnevno možete pojesti do 3 jaja i dalje stoje preporuke da tjedna količina ne pređe 7-10 jaja. Većini zdravih osoba 7-10 jaja tjedno neće utjecati negativno na zdravlje kardiovaskularnog sustava, a pružit će nutricionističke koristi koje su sadržane u jajima.

Naravno ukoliko imate neka zdravstvena stanja, preporuke koje se daju za zdravu opću populaciju ne vrijede za vas, nego trebate potražiti liječnički savjet konkretno za vašu situaciju.

Kada jesti jaja? Za doručak, ručak ili večeru

Najbolje doba dana za konzumaciju jaja u zdravom životnom stilu je doručak. Hrana poput jaja, koja je bogata proteinima opskrbit će vas energijom, osjećat ćete se duže sitima i tijekom dana ćete jesti manje.

Iako ne postoje službene zabrane ili preporuke o ograničavanju konzumacije jaja u večernjim satima, u narodu se smatra kako bi jaja trebalo jesti uglavnom za doručak i eventualno ručak. Ukoliko jaja jedete za večeru, kaže se kako biste trebali nakon takvog obroka pojesti jabuku kako biste jabukom poništili negativni učinak koji konzumacija jaja ima u večernjim satima, iako se ne spominje koji bi to bio konkretno negativan učinak. Ali svejedno se bolje držati sigurne strane i birati jaja za doručak i rani ručak. Možda se razlog krije u tome što su jaja sporo probavljiva namirnica, te treba dosta vremena da se probave. Ukoliko ih konzumirate uvečer opteretit će vaš probavni sustav. Konzumirate li jaja uvečer, neće se probaviti do kraja i neće se stići iskoristiti njihova energija, te će se masnoće pohraniti u tijelu, što vodi do debljanja. Općenito bi sve masne namirnice trebalo konzumirati ranije tijekom dana, pa je to vjerojatno i razlog zbog čega se u narodu smatra kako su jaja namirnica isključivo za doručak ili rani ručak.

Vezano:

Kajgana – Recepti

Rate this post

Komentari

Odgovori

*