Energetski napitci i njihovo djelovanje na zdravlje

Energetski napitci djeluju čim dotaknu jezik

Čak, ako biste i ispljunuli energetski napitak prije nego ga progutate, on bi povećao vašu učinkovitost. Taj predprobavni efekt energetskih napitaka nedavno je otkrio Nicholas Gant, znanstvenik s Novog Zelanda.

Istraživanje je proveo tako što su sudionici ispirali usta energetskim napitcima, što je automatski popravilo njihov performans kod vožnje biciklom i trčanja. Samo sekundu nakon što je napitak dotaknuo jezik, mozak je već prepoznao impuls.

Gant kaže kako se vjerojatno radi o tome da osjetilni receptori na jeziku prepoznaju ugljikohidrate što rezultira instant snažnijim mišićima.

Kokteli alkohola i energetskih napitaka dvostruko štetniji

Miješanje alkohola s energetskim napitcima dvostruko je štetnije od samog alkohola, tvrde znanstvenici.

Studijom provedenom na Sveučilištu u North Carolini došlo se do zaključka kako kokteli energetskih napitaka i alkohola kod konzumenata dvaput povećavaju rizike, bilo za ozljede ili rizično ponašanje. Znanstvenici kažu kako se rizik umnožava zbog toga što energetski napitci povećavaju osjećaj pijanosti.

Voditeljica istraživanja Dr. Mary Claire O’Brien izjavila je kako je i ona bila iznenađena povećanjem rizika, a posebno onih sa smrtnim posljedicama. Kaže kako je problem u tome što većina osoba koja miješa ta dva pića ne shvaća da u toj kombinaciji alkohol pojačano djeluje, te da se njihove motoričke, a i većina drugih sposobnosti smanjuje brže nego kada samo konzumiraju alkohol.

U istraživanju je sudjelovalo oko 4.000 studenata.

Pročitajte i:  Što trijezan misli, pijan govori – znanstveno potvrđeno

Rate this post

Komentari

Odgovori

*