27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Jutarnji napitak za probavu

Ovo je napitak koji se preporučuje često i spominje se u kontekstu mnogostrukih prednosti...

Jutarnji napitak za probavu

Ovo je napitak za probavu koji se preporučuje često i spominje se u kontekstu mnogostrukih prednosti. Jedna od prednosti koja se spominje u kontekstu redovite konzumacije napitka od jabučnog octa i meda je da poboljšava probavu i olakšava vas za normalno funkcioniranje i lakše nošenje s danom.

Ovo je napitak koji možete piti dok god primjećujete da vam odgovara i nema vremenskog ograničenja korištenja.

Voda, sok limuna, cimet, med i jabučni ocat glavni su sastojci ovog jutarnjeg napitka za probavu, a svaki sastojak unutar njega ima svoju svrhu a ujedinjeno djeluju još bolje.

Ovaj napitak možete piti umjesto jutarnje kave ili prije kave, ali preporučuje se da razmak između ta dva napitka bude najmanje pola sata, kako bi sastojci ovog jutarnjeg napitka za probavu mogli neometano djelovati.

Sastojci za jutarnji napitak za probavu:

– 3 dl vode (mlake ili tople, ali ne vruće)
– 1 žlica pravog jabučnog octa
– pola iscjeđenog limuna
– 1 žlica meda
– 1/2 čajne žličice cimeta

Priprema jutarnjeg napitka za probavu:

Sve sastojke stavite u posudu za pripremu šhakea ili zatvorenu bočicu sa širim grlom. Dobro pomiješajte. Pretočite u šalicu ili čašu.

Ako imate jutarnjih problema s probavom ovaj napitak možete pripremiti i uvečer prije spavanja.

Nemojte piti češće od dva puta dnevno.

Jabučni ocat za probavu

Jabučni ocat jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za lošu probavu. Ako imate neke probavne tegobe, poput zatvora ili neredovite stolice, tada ovaj napitak od jabučnog octa možda može biti lijek za vas. Napitak za probavu od jabučnog octa izvrstan je izvor magnezija, kalcija, fosfora i kalija, ali sadrži i druge vitamine i minerale u tragovima koji potiču dobru probavu. Ocat je kisele prirode pa razlaže masnoće, ponekad sprječava i refluks.

Problemi s probavom i zatvorom jedan su od najčešćih tegoba među modernom populacijom. Uzrok probavnim problemima može biti bilo što, od nepravilne prehrane do alergija na određeni tip namirnica. I dok probavni problemi nisu opasni po zdravlje dok su u nekim uobičajenim granicama, mnogi ljudi traže načina kako olakšati tegobe.

Uz napitak za probavu uvedite i neke promjene u životnom stilu koji mogu također olakšati probavu

Izbjegavajte natrpavanje teškim obrocima. Umjesto jednog velikog obroka na kraju dana, bilo bi puno pametnije jednaku količinu hrane rasporediti 5 ili 6 manjih obroka tijekom dana. Ako jedete manje, a češće to neće opteretiti vaš probavni sustav u tolikoj mjeri, a može ubrzati metabolizam, te ćete se osim olakšane probave i manje debljati, a imati tijekom dana više energije. Također , uz promjene u intenzitetu i količini hrane koju uzimate tijekom jednog obroka važno je i kako jedete. Ako se prebrzo natrpavamo hranom gutamo mnogo zraka što stvara nadutost i vjetrove. Da biste olakšali probavu svaki zalogaj dobro sažvačite i držite dovoljno dugo u ustima kako bi probavni enzimi iz sline već u ustima započeli s djelovanjem. Neki savjet generalni bi bio da jedete manje obroke, jedete češće, ali i da hranu žvačete sporije i duže zadržavate u u ustima prije nego je progutate.

Dobra ideja je i voditi dnevnik prehrane i tegoba. Ponekad određena hrana može uzrokovati tegove a da toga nismo ni svjesni, pa je dobra ideja voditi dnevnik hrane gdje ćete upisivati namirnice koje ste određeni dan konzumirali, a nakon toga kako ste se osjećali tijekom dana. Tako ćete moći utvrditi uzročno – posljedičnu vezu između konzumacije određenih namirnica i probavnih tegoba.

Napitak za probavu po receptu iznad olakšat će vam probavu, ali bilo bi dobro i potražiti razloge loše probave, te utvrditi postoje li neki medicinski razlozi koji uzrokuju lošu probavu ili se samo radi o neurednom životnom stilu.

Vezano – Napitci za energiju koje je jednostavno pripremiti

Med i jabučni ocat – Prirodni lijek

Jabučni ocat za mršavljenje – kada ga piti i koju količinu –

Rate this post