24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Bezglutenska prehrana – iskustvo i koristi koje sam primijetila

Bezglutenska prehrana je prehrana u kojoj se u potpunosti izbacuje ili bar smanjuje na minimum unos namirnica koje u sebi sadrže gluten. Gluten je tvar koja se nalazi u nekim žitaricama, posebno u pšenici. Osim u pšenici ima je u piru i ječmu. O zobi ćete naći oprečna stajališta, zob je uglavnom bez glutena, pa je prema našim normama ona namirnica koja ne sadrži gluten.

Bezglutenska prehrana – iskustvo i koristi koje sam primijetila

Bezglutenska prehrana je prehrana u kojoj se u potpunosti izbacuje ili bar smanjuje na minimum unos namirnica koje u sebi sadrže gluten. Gluten je tvar koja se nalazi u nekim žitaricama, posebno u pšenici. Osim u pšenici ima je u piru i ječmu. O zobi ćete naći oprečna stajališta, zob je uglavnom bez glutena, pa je prema našim normama ona namirnica koja ne sadrži gluten. Ipak, zbog čestog kontakta s pšenicom i ječmom tijekom uzgoja, skladištenja i prerade može sadržavati gluten pa s njom treba biti oprezan.

Dakle namirnice koje sadrže gluten bile bi: brašno, svi pekarski proizvodi, kolači i keksi, tjestenina i pahuljice.

Slučajnom pretragom krvi otkrila sam neka odstupanja od normalne vezano uz štitnjaču i kako sam se informirala, budući da za taj problem nema klasičnog lijeka jedino što mi je liječnica rekla i to sam uspjela pronaći u literaturu da se može stanje usporiti promjenama u prehrani, odnosno zdravom prehranom. Kada sam samoinicijativno istraživala što bi bile te promjene u prehrani, često se spominjala bezglutenska prehrana, pa sam radi zdravlja odlučila isprobati iako nisam alergična na gluten i nemam celijakiju.

Općenito u tom razdoblju bila sam jako umorna, pod stresom i blagoj depresiji. Međutim, kada sam se odlučila za bezglutensku prehranu to je bilo radi štitnjače, a ne radi simptoma navedenih iznad.

Nakon nekoliko dana prakticiranja bezglutenske prehrane, provo sam nekoliko dana imala glavobolje. U prehranu sam ušla dosta nepripremljeno, te sam samo izbacila sve ono što sadrži gluten, bez da sam ranije pronašla adekvatne bezglutenske zamjene. Vjerojatno je zbog toga moja glavobolja bila uzrokovana nedostatkom ugljikohidrata, a ne zbog toga što sam izbacila gluten. Nakon nekoliko dana nestale su glavobolje ali i glad. Kao da svi ti ugljikohidrati čine na stalno gladnima, izbacivanje kruha, kolača, keksa i tjestenine za mene je bio čarobni štapić koji je učinio pravo čudo.

Pozitivne stvari koje sam primijetila nakon izbacivanja glutena iz prehrane i to ovim redoslijedom.

Manju glad

Jedna od prvih posljedica bezglutenske prehrane bio je manji osjećaj gladi. I dok sam ranije posezala svako malo za nečim slatkim i često razmišljala što bi mogla prigristi, moje iskustvo je takvo da mi se glad smanjila i regulirao apetit.

Bolje raspoloženje

Blaga depresija je instantno nestala. U istim žviotnim okolnostima započela sam razmišljati mnogo pozitivnije i vratio mi se gotovo mladenački optimizam.

Mršavljenje

Reguliranje apetita i manja glad su svakako rezultirali mršavljenjem. Mršavljenje je bilo toliko brzo i izraženo, da sam u samo mjesec dana smršavila 5-6 kg. Budući da nisam htjela biti mnogo mršavija, u tom trenutku sam započela uvoditi zamjenske proizvode za ono što sam prije jela kao bezglutenski kruh, bezglutenska tjestenina, bezglutenski kolači… Kako sam vratila ugljikohidrate u prehranu tako sam i prestala mršaviti, ali umjerena razina gladi je ostala. Nisam bila više uvijek gladna kao dok sam se hranila glutenskim proizvodima.

Manje sam bila umorna

Iako u početku nisam prepoznala i povezivala bezlutensku prehranu s više energije, nakon nekog vremena sam shvatila kako mi je zapravo u istom dnevnom rasporedu nestao prvo podnevni umor, umor koji sam osjećala na pola radnog vremena i popodnevni umor, to je bio umor koji se javljao u predvečerja, nakon posla kad bi došla kući, kada bi me zahvatila bezvoljnost.

Nestali su vjetrovi i hemoroidi

Ranije sam često imala potrebu za ispuštanjem vjetrova i jako izražene bolove radi hemorioda. S bezglutenskom prehranom nestalo je i jedno i drugo.

Što se tiče mog prvotnog problema sa štitnjačom, ne znam da li je bezglutenska prehrana pomogla u tom smjeru jer sam na njoj tek devet mjeseci, a kontrolu antitijela trebam raditi nakon godinu dana od prve, ali zbog svih drugih pozitivnih učinaka vjerujem da će i tu pokazati kako nije došlo do pogoršanja stanja.

Vezano:

Što je BEZGLUTENSKA PREHRANA i tko od nje ima koristi

Rate this post