27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kronični Hashiomoto umor – što možete učiniti

Hashiomoto umor – što možete učiniti

Osobe koje boluju od Hashiomoto sindroma nerijetko rade sve s pola energije koliko su inače imale. Misli nerijetko budu zamagljene, tijelo umorno, a psiha iscrpljena.

Umor je jedan od najtežih simptoma koje osjećate ako imate Hashiomoto. Mnogi traže taktike kako ga pobijediti i što učiniti da ga nadvladate.

Umor koji osjećamo radi Hashimoto bolesti nije pravi umor, koji osjećamo nakon što smo naporno radili neki zahtjevan posao. Ovdje se više radi o bezvoljnosti, ispijenosti, te nedostatku energije. U takvim situacijama osobama nedostaje energije uopće da bi se pokrenuli, tako da zapravo nisu u stanju ni izmoriti se u pravom smislu riječi. Hashimoto umor je prisutan i nakon odmora, nakon spavanja, za razliku od “pravog” umora koji se smanjuje i nestaje nakon odmora i spavanja. Takav umor može značajno izmijeniti vaše svakodnevno funkcioniranje, smanjiti koncentraciju, ograničiti memoriju, pa čak utjecati i na sposobnosti prosuđivanja. Hashimoto umor često vas onemogućava u običnim i svakodnevnim fizičkim zadacima. Većina osoba osjeća se ponekad bezvoljno i iscrpljeno bez razloga, ali specifičnost Hashimoto umora je što ne nestaje i ne prolazi sam od sebe. Ponekad se stanje zna poboljšati na dan ili dva, ali ponovno se vraća.

Kronični umor čest je pratitelj osoba koje imaju Hashimoto bolest. To je zbog toga što ta bolest utječe na funkcioniranje štitnjače, umanjujući hormone koje štitnjača proizvodi. Hormoni štitnjače hormoni su koji kontroliraju metabolizam vašeg tijela, uključujući neke osnovne funckcije poput kucanja srca i tjelesne temperature. Kada je manjak ovih hormona, metabolizam se usporava, otkucaji srca se usporavaju, a sve vas to čini fizički slabijima i sklonijima umoru. Dodatno, osobe sa smanjenom funkcijom štitnjače imaju poteškoća sa spavanjem, te imaju lošiju kvalitetu sna tijekom noći što ih dodatno umara. Reba im duže da zaspu, te su faze sna kraće. Nerijetko su osobe koje boluju od Hashimoto bolesti konstatno pospane, ali se nikako ne mogu dobro naspavati.

Prehrana

Najbolji način da se nosite s Hashimoto umorom je da redovito uzimate nadomjesne hormone, odnosno terapiju koju vam je propisao liječnik. Lijekovi bi trebali uspostaviti normalan metabolizam te vratiti energiju. Međutim, to često nije dovoljno, te se umor i dalje nastavlja. Da bi podignuli razinu energije probajte:

  • Jesti više voća i povrća, potrudite se da jedete što raznovrsnije i raznobojnije voće i povrće. Rasporedite ga u 5 do 7 porcija dnenvo.
  • Potrudite se da vaša prehrana obiluje vitaminima, posebno B1, B12, folatima, vitaminom D i željezom.
  • Monge osobe koje imaju Hashimoto osjetit će poboljšanje nakon što izbace iz prehrane gluten i laktozu. Probajte da li će to funkcionirati u vašem slučaju.
  • Izbjegavajte rafinirani šećer i umjetna sladila.
  • Smanjite unos prerađene hrane, te se više usredotočite na svježu hranu i namirnice.

Mnogim osobama promjena u prehrani pomaže u nošenju s Hashimoto umorom te pomaže vratiti energiju.

Sunce

Nedostatak sunca, odnosno manjak vremena koje provodimo na otvorenom, pod vedrim nebom može uzrokovati umor iz dva razloga. Prvi je nedostatak vitamina D, a drugi je nedostatak svjetla. Iznenadili biste se koliko je u modernom svijetu učestala pojava nedostatka vitamina D, ali i da je nedostatak svjetla vrlo česti problem kod osoba koje čak žive u toplim i sunčanim mjestima. Nedostatak vitamina D češće se pronalazi kod osoba koje boluju od Hashimoto bolesti. Prema istraživanjima čak 70 posto osoba koje imaju Hashimoto, imaju i nedostatak vitamina D. Da biste kreirali dovoljno vitamina D, potrebno vam je 15tak minuta izloženosti ruku i lica ili nekih drugih dijelova tijela sunčevim zrakama bez odjeće i bez zaštitnih krema po jakom suncu, a to znači budući da ćete vjerojatno šetati po umjerenijem suncu da trebate vani boraviti svakodnevno više od pola sata.

Dijeta za Hashimoto bolest (sindrom) – prehrana i prirodno liječenje

Rate this post