Kadulja za kosu – za što i kako je koristiti

Kadulja za kosu – za što i kako je koristiti

Kadulja je biljka koja se koristi za čaj, ali i kao dodatak jelima. Osim u prehrani kadulja se može koristiti i za kosu. Kadulja ima anioksidativna, antimikrobna te antiseptička svojstva. Iako se često upravo ova svojstva kadulje naglašavaju kod drugih problema, posebno upala grla i neugodnog zadaha, te se često kadulja može pronaći kado sastojak pastila ili vodice za ispiranje usta, kadulja može pomoći i kod problema s kosom i vlasištem.

Antioksidansi iz kadulje mogu pomoći u u smanjenju nastanka sijede kose. Istovremeno kadulja djeluje protuupalno, te smanjuje ispadanje kose, ali i jača kosu.

Kadulja za kosu se može koristiti za različite probleme, ali i kada nema problema, odnosno za posvjetljivanje kose kao i za potamnjivanje kose. Više: Kadulja za posvjetljivanje kose – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Osim posvjetljivanja kose kadulja se može koristiti za poticanje rasta kose, kod masne kose kako bi se manje mastila, kadulja može pomoći smanjiti svrbež vlasišta, protiv prhuti…

Vezano: Kako se riješiti iritacija i svrbeži vlasišta – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Kadulja može pomoći i kod problema ispadanja kose, te kod alopecije.

Specifično je da se kadulja može koristiti za posvjetljivanje kose, ali i za potamnjivanje sijede kose. Za sijedu kosu posebno se ističe kombinacija kadulje i crnog čaja.

Ukratko kadulja može pomoći:

 • protiv ispadanja kose
 • za potamnjivanje sijede kose
 • za jačanje kose
 • za sjajniju kosu
 • protiv svrbeži vlasišta
 • smanjenje upala vlasišta

Kadulja potiče cirkulaciju vlasišta te na taj način jača korijen kose, kao i rast kose. Više o prirodnim maskama za kosu: Najbolje PRIRODNE maske za kosu – 15 odličnih, a jednostavnih maski – Ljepota COVER magazin

Kadulja protiv ispadanja kose

Kadulja se može:

 • eterično ulje kadulje dodati u šampon
 • eterično ulje kadulje pomiješati s uljima i koristiti kao masku za kosu
 • eterično ulje kadulje pomiješati s aloe vera gelom i nanositi na vlasište

Kako bi se djelovalo na ispadanje kose kadulja se može najjednostavnije koristiti tako da se nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje doda u uobičajeni šampon. Pri tome se misli nekoliko kapi kadulje odnosno 3 do 5 kapi u šampon za jedno pranje kose.

Kadulja se također može pomiješati s uljima te nanijeti na vlasište, masirati, te ostaviti da djeluje pola sata. Kao ulje se može koristiti jojobino, maslinovo, kokosovo ulje i slično… Ostaviti da djeluje 15 do 30 minuta. Potom isprati i uobičajeno oprati kosu.

Više o ispadanju kose: Ispadanje kose – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Kadulja s aloe verom protiv opadanja kose

Sastojci:

 • 200 ml aloe vera gela
 • 3 žlice ricinusovog ulja
 • 4 kapi eteričnog ulja kadulje

Prirodna maska za kosu protiv opadanja kose se može napraviti od gela aloe vere, oko 200 ml aloe vera gela, te se doda 3 žlice ricinusovog ulja i 4 kapi eteričnog ulja kadulje.

Ovakvu masku umasirati u vlasište te ostaviti da djeluje deset do petnaest minuta. Ovakva maska djeluje protiv opadanja kose, ali i za jačanje folikula kose.

Čaj od kadulje za kosu

Čaj od kadulje kada se napravi malo jači može se dodati u šampon za sjajnu kosu i zdraviju. Ako je jednostavnije s njim se može isprati kosa nakon šamponiranja.

Kadulja za potamnjenje sijede kose

Kadulja može pomoći u prekrivanju sijede kose, neutraliziranjem te laganim nijansiranjem. Svježa kadulja se kuha oko sat vremena, te se ostavi hladiti. Kada se dovoljno ohladi procijediti. Nanijeti na kosu i ostaviti da djeluje oko pola sata.

Za intenzivniji efekt može se dodati i crni čaj prilikom kuhanja.

Kadulja

Kadulja ima brojna svojstva poput antimikrobnog i antibakterijskog kojima utječe na zdravije vlasište i kosu. Može se kao eterično ulje dodavati u ulja ili šampon, ali kao procijeđeni čaj nanositi na kosu.

Ovakve tretmane je potrebno redovito koristiti i ponavljati kako bi se pokazalo njihovo djelovanje.

Vezano:

Ostavite komentar

*