19. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Gripa – prirodno liječenje – prehrana

Kada osjetite glad jedite laganu hranu...

Gripa – prehrana

Kada osjetite glad jedite laganu hranu ali bogatu škrobom, npr.prepečenac, banane, ukuhane jabuke, kravlji sir, kuhanu rižu, kuhane žitne pahuljice i pečeni krumpir.

Obratite pažnju na unos vitamina C kojeg imate u svježem voću i povrću, ili uzmite 1000mg vitamina C svaka dva do tri sata.

Nalazi se u citričnom voću, šipku, paprikama, jagodama, brokulama, dinjama, rajčicama, te lisnatom zelenom povrću. (Mala napomena: vitamin C se razgrađuje brže nego ijedan drugi vitamin pa je najbolje jesti voće i povrće još dok je svježe.)

Ako ipak primijetite ove simptome: povišena temperatura, glavobolja, kašalj, opći umor, slabost i začepljen nos, znači da je i vaš organizam napadnut. Najbolje bi bilo odmah leći u krevet. Zbog povišene temperature moguće je vrlo brzo dehidrirati, zbog toga pijte mnogo tekućine.

Najbolji je čaj od majčine dušice koji dezinficira dišne puteve i ugodnog je okusa.

Dobar je i čaj od crvenog luka, ali ga pijte samo ukoliko volite i inače uz hranu konzumirati luk. Pripremite ga na način da dvije neočišćene glavice crvenog luka nasjeckate na kolutiće i kuhajte u ½ litre vode nekoliko minuta. Pijte više puta na dan.

Kod upaljenog grla dobro bi bilo vrućim mlijekom popariti cvjetove bazge (zove) i dodati malo meda, slično kao kod pripreme čaja samo što se u ovom slučaju umjesto vode koristi mlijeko.

Za brzo liječenje gripe i ublažavanje njenih simptoma važno je ne umarati se. Stoga zaboravite na posao i probleme. Ukoliko ne liječite gripu ona se lako može zakomplicirati i produžiti svoje trajanje.

Virus gripe se lako širi zrakom, stoga izbjegavajte spavanje u istoj prostoriji sa zaraženom osobom. Te ukoliko ste zaraženi izbjegavajte gužve i nemojte koristiti javni prijevoz kako ne biste zarazu širili.

Jedite više nemasnog mesa, ribe i kruha s mekinjama kako biste u svoj organizam unijeli dovoljno cinka.

Izbjegavajte alkoholna pića kako ne biste dehidrirali i oslabili tjelesne mehanizme za suzbijanje bolesti i sekundarne infekcije.

Jedite raznovrsnu hanu jer tako ćete osigurati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina i vlakana, te vitamina i minerala. Nemojte zaboraviti na vitamin c koji je najdjelotvorniji u sprječavanju gripe i njenom liječenju.

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

Rate this post