Multipla skleroza – prehrana

Multipla skleroza – prehrana

Ispod su preneseni komentari i preporuke čitatelja kao i osoba koje se bore s multiplom sklerozom vezano uz njihovu prehranu.

Multipla skleroza je iznimno kompleksna bolest, a njen progres varira od osobe do osobe. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni što uzrokuje ovu bolest i kako je izliječiti, ali zna se da je imunološki sustav ključan.

Također je poznati kako promjene u prehrani mogu pomoći osobama s multiplom sklerozom da se što bolje nose sa simptomima.

Dodatne količine namirnica lisnatog zelenog povrća, maslinova i suncokretova ulja, sezamova ulja i ulja zelenog graha.

Linolenska kiselina koja se nalazi u lanenom ulju poznata je po svojoj ulozi, koja regulira i smanjuje težinu napadaja i produžuje razdoblje mirovanje bolesti. Ulje pupoljke blagotvorno je zbog svog sadržaja masnih kiselina.

Niacin može pomoći kod ukočenosti i trnaca. Također, dobro je i jesti namirnice bogate vitaminom B i odreći se pušenja i alkoholnih pića.

Nika Antolos promjene u prehrani i njeno iskustvo s multiplom sklerozom

Poznata pjevačica Nika Antolos u svojoj je objavi na vlastitom Instagram profilu navela ono što je u slučaju multiple skleroze najviše njoj pomoglo i učinilo da se osjeća izliječeno bez tegoba.

Nika Antolos je napisala kako je : “Zdrava hrana je uz molitvu, uvijek bila pocetak i kraj zdravog čovjeka”

Kasnije je u izjavama nadodala : Kako konkretno ne jede ništa što sadrži gluten, laktozu, šećer, jaja i kazein. “Uzimam suplemente kao sto je liposomalni C vitamin, B12, selen, cink, magnezij i Kalcij. Taman krećem i s metal detoxom, koji je od iznimno velike važnosti za nas s multiplom. I to je sve.. vrlo je jednostavno, a nevjerojatno važno da se ne konzumira gore spomenute sastojke/namirnice”.

“Ujutro najčešće pojedem zobene pahuljice sa zobenim mlijekom ili samo popijem sok od svježeg voća i povrća. Za ručak jedem heljdu s povrćem, bezglutensku tjesteninu i slično, a za večeru je to najčešće ponovno sok ili neko voće. Pokušavam jesti što ‘čišće’”, objašnjava te dodaje da meso skoro uopće ne jede – malo piletine i puretine maksimalno jednom”.

Keto dijeta i multipla skleroza

Iako ne postoje znanstveni dokazi, neka istraživanja sugeriraju kako ketogena prehrana, odnosno deto dijeta mogu pomoći i poboljšati stanje kod osoba koje se bore s multiplom sklerozom. Vezano uz keto prehranu i multiplu sklerozu provodi se nekolicina istraživanja, ali ono što za sada se vidi daje pozitivne naznake.

Općenite preporuke vezne uz prehranu kod osoba s multiplom sklerozom

  • jesti što više voća i povrća
  • uključiti uprehranu što više žitarica
  • orašasti plodovi i sjemenke trebaju biti svakodnevno na stolu
  • Riba treba biti često na stolu, a posebno plava riba koja je bogata omega tri masnim kiselinama.

Meso

  • Meso se općenito ne smatra lošom namirnicom za osobe koje pate od multiple skleroze iako neki preporučuju da se unos ograniči na meso peradi

Mlijeko
Nema službenog stajališta kako mlijeko škodi, ali treba probati i s izbjegavanjem laktoze i pratiti simptome, i ima li eliminiranje laktoze iz prehrane pozitivnog učinka.

Jaja
I dok su jaja izvrstan izvor biotina i vitamina D, nekim osobama se stanje poboljšava kada izbace jaj iz prehrane.

Općenito kod izbacivanja iz prehrane određenih namirnica, a posebno ako se radi o eliminiranju velikog broja skupina namirnica, treba pažljivo pratiti prehranu i pronaći adekvatne nutricionističke zamjene koje će nadomjestiti manjak uzrokovan izbacivanjem određenih proizvoda iz prehrane. Također je potrebno uvijek se konzultirati s liječnikom i pratiti vlastite simptome.

Budwig protokol se također pokazao kao koristan kod nekih osoba koje imaju multiplu sklerozu, pa treba razmisliti i o promjeni prehrane u tom smjeru, gdje su okosnica prehrane voće i povrće i svježi sokovi, crveno meso se potpuno izbjegava, kao i šećer, a ukupna prehrana se temelji na uljno proteinskoj prehrani.

Laneno ulje i svježi posni (švapski, cottage ) sir – Prirodni lijek (covermagazin.com)

Opširnije o pojedinim vitaminima i mineralima

Rate this post

Komentari

Jedan odgovor na “Multipla skleroza – prehrana”

  1. B vitamin je odličan za regeneraciju živćanog sustav, koji multipla skleroza napada. Dosta ga ima u prehrani životinjskog porijekla ali može se pronaći u Algama i Aloe Veri
    Hvala za ovaj članak!

     

Odgovori

*