25. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Prirodno liječenje glavobolje

Ponekad želimo glavobolju izliječiti prirodnim putem, bilo da smo već popili lijek koji nije djelovao dovoljno učinkovito, ako pijemo neki drugi lijek ili jednostavno iz nekog trećeg razloga ne želimo popiti medikament...

Prirodno liječenje glavobolje

Ponekad želimo glavobolju izliječiti prirodnim putem, bilo da smo već popili lijek koji nije djelovao dovoljno učinkovito, ako pijemo neki drugi lijek ili jednostavno iz nekog trećeg razloga ne želimo popiti medikament. Naravno sve ispod nećete moći primijeniti niti smijete primijeniti svaki put, a neće sve biti ni učinkovito za vas, ali možete pokušati dok ne pronađete ono što baš vama odgovara.

Slijede neki prijedlozi koji su se pokazali učinkoviti u borbi protiv glavobolje kod drugih ljudi.

– Popijte veliku čašu vode. Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka glavobolje.

Ponekad ljudi nisu ni svjesni koliko malo vode piju. Ako često boravite u klimatiziranim prostorima, putujete automobilom ili autobusom, trebali biste uvijek popiti dodatnu količinu vode. Voda je najbolji prirodni lijek za glavobolje, a stručnjaci kažu da je čak 70 posto glavobolja uzrokovano dehidracijom. Ponekad nije dovoljno popiti jednu čašu, nego uzmite bocu od pola litre i lagano pijuckajte dok sve ne popijete.

– Popijte šalicu čaja od lavande zaslađenu medom. Čaj treba piti žlicom. Kao da jedemo juhu.

Lavanda opušta živce i mišiće pa će odlično djelovati na glavobolje uzrokovane stresom. Ako pijete čaj žlicu po žlicu, trenutno usporavate organizam, smanjujete napetost i opuštate mišiće lica.

– Jedna jabuka ako se jede cijela bez guljenja pomaže kod glavobolje, ali jabuku treba gristi, a ne rezati nožem da bi bila učinkovita.

Jabuka sadrži nutrijente koji će povoljno djelovati na glavobolju, a cilj toga što grizete jabuku je da se istežu mišići vilice, te na daj način smanjuje napetost u svim mišićima na glavi.

– Zagrizite poprečno kemijsku olovku širom otvorenih usta i držite nekoliko minuta. Držanje usta otvorenih će opustiti napetost u mišićima.

Ovo će djelovati protiv glavobolja slično kao jabuka, ali ako ste u uredu i jabuka vam nije pri ruci, ali ako imate olovku i dvije čaše vode već su velike šanse da će vas glavobolja popustiti.

– Napravite juhu i začinite s peršinom, ružmarinom, mažuranom, stavite nekoliko klinčića i malo više papra. Jedite što toplijumožete. Ovakva juha posebno liječi sinusne glavobolje.

Postoji čarobna juha kojom se liječe sve glavobolje, ako ste doma pripremite je : Čarobna juha za liječenje svih glavobolja

– Popijte bočicu svježe otvorene cole. Cola je jedan od popularnijih lijekova za glavobolju ako ste na izletu ili niste u prilici popiti lijek.

Mehanizam djelovanja cole nije poznat, ali ako niste znali, na svojim počecima cola se prodavala u malim staklenim bočicama i prodavala u ljekarnama kao lijek za mnoge bolesti. Naravno, recept se značajno promijenio od prvog recepta iz ljekarni, ali očito su neki mehanizmi djelovanja ostali, pa tako mnogi tvrde da im pola litre cole liječi glavobolju.

– Masirajte čelo i područje sljepoočnica s eteričnim uljem mente.

Menta hladi mjesto koje se masira, a masaža, kao i miris dodatno opuštaju cjelokupno tijelo. Ovo je izvrstan lijek za glavobolje. Ako masiranje sljepoočnica ne pomaže, dodatno izmasirajte vrat i ramena razrijeđenim uljem mente s nekim temeljnim uljem.

– Masirajte područje obrva.

Na obrvama se nalazi nekoliko akupunkturnih točaka, čija će masaža svakako pomoći u ublažavanju glavobolje.

– Hranu začinite ljutim umacima.

Ljuti okusi šire krvne žile, te se u glavi povećava protočnost krvi, što trenutno djeluje na smanjenje glavobolje.

– Žvačite žvakaće gume s jakim pepermintom.

Ovaj savjet djeluje najbolje kod sinusnih glavobolja i onih glavobolja koje su uzrokovane zaštopanim dišnim putovima. Menta odlično pročišćava sinuse i nos.

– Masaža područja ramena, glave i vrata pomaže kod tenzijskih glavobolja i migrena.

Masaža će vas opustiti i fizički i psihički, pa će popustiti glavobolje.

– Znanstvenici kažu da nema dokaza da riblje ulje smanjuje glavobolju, ali mnogi tvrde da suplementi s ribljim uljem čine čuda. Popijte maksimalno preporučenu dnevnu dozu suplementa s ribljim uljem.

Neka istraživanja su pokazala kako riblje ulje ima čak i preventivno djelovanje na glavobolje, pa ako ste skloni glavoboljama, napravite kuru ribljim uljem. Kupite neki pripravak koji sadrži riblje ulje i pijte redovito preporučene količine.

– Magnezij olakšava migrene povezane s PMS-om i migrene s aurom.

Magnezij je najpoznatiji po svome opuštajućem djelovanju na mišiće, a to će pomoći da se smanji glavobolja.

– Prerežite limetu na pola i polovicom trljajte čelo.

Ovo je prirodni lijek kojem nije poznato fiziološko djelovanja, ali mnogi se kunu kako ima ovaj lijek najbolje pomaže u otklanjanju glavobolja.

– Nježno povlačite kosu oko područja gdje vas boli glava.

Uhvatite mali pramen kose blizu tjemena, povucite, držite tri sekunde, zatim popustite. Uhvatite novi pramen. Zvuči smiješno, ali mnogi tvrde da svaka glavobolja nestaje u roku 10 minuta povlačenja kose.

Rate this post