24. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Čarobna juha za liječenje svih glavobolja

Juha pripremljena po receptu ispod prirodni je lijek za liječenje svih vrsta glavobolja, od onih tenzijskih, to onih uzrokovanih upalom sinusa.

Čarobna juha za liječenje svih glavobolja

Priprema:

U 0,75 l vode dodajte kocku za juhu.  Dodajte:
– žlicu sitne tjestenine
– čajnu žličicu ljutog kečapa
– čajnu žličicu koncetrata od rajčice
– nekoliko zrna papra
– mljevenog papra
– čajnu žličicu peršina
– čajnu žličicu origana
– čajnu žličicu bosiljka
– malo kima
– nekoliko klinčića
– malo ružmarina.

Kuhajte 10-tak minuta. Jedite juhu dok je još vruća, tako da uzimate žlicu po žlicu i pušete u žlicu da ohladite zalogaj prije nego što stavite u usta. Pojedite dva puna tanjura, žlicu po žlicu, pušući u svaku.  Nakon što pojedete juhu prilegnite pola sata i pokušajte zaspati.

Ukoliko se radi o glavobolji uzrokovanoj dehidracijom juha će  nadoknaditi tekućinu, a jaki sastojci iz juhe potaknut će vas da nakon što pojedete juhu popijete i dodatno vode. Tako ćete olakšati glavobolju koja je uzrokovana nedostatkom tekućine u organizmu.

Zbog čega je bitno servirati vruću juhu i puhati u žlicu da hladite. Puhanje opušta mišiće vilice i potiče vas da pravilno dišete, a to olakšava migrenske i tenzijske glavobolje, budući da je poznato kako se migrene mogu olakšati pravilnim disanjem i opuštanjem mišića glave. Iz vruće juhe u tanjuru izlazi para, a to pruža ekstra korist kod sinusnih glavobolja, jer zagrijava čeoni dio i potiče prokrvljenost.

Iz istog razloga se dodaje ljuti kečap. Čili papričice u ljutom kečapu u organizmu uzrokuju reakciju kao da je tijelu vruće. Krvne žile se šire, ubrzava se krvotok, a to olakšava i sinusne i migrenske glavobolje.

Capsaicin koji se nalazi u ljutim papričicama  dugo vremena se koristi kao prirodni lijek za bilo koje vrste bolova. Bolja opcija od ljutog kečapa bi bilo dodati sušenu ljutu papričicu ili mljeveni čili, ako možete podnijeti toliko pikantni okus, ali i ljuti kečap će sasvim dobro odraditi posao.

Crni papar od davnina se koristi kao lijek za sinusne glavobolje i olakšavanje tegoba sa sinusima.  Često se miješa s   uljem i nanosi direktno pod nos, kako bi olakšao sinusnu glavobolju, a u juhi ima jednak učinak. Bakar, mineral kojim je bogat crni papar također pomaže kod liječenja sinusnih glavobolja i olakšava sinusne tegobe.

Peršin je bogat antioksidantima, te je odličan antiseptik. Spominje se kako ima i anestetički učinak na bolove u ustima, ali liječi i zatvor, pa će pomoći kod glavobolja uzrokovanih sinusnim upalama, ali i onih uzrokovanih lošom probavom.

Origano je odličan prirodni lijek za prehladu i gripu, pa će pomoći kod glavobolja uzrokovanih prehladom. Također se koristi općenito za olakšavanje boli, a poznat je i po svojim antioksidativnim svojstvima. Ulje iz origana poznati je lijek za olakšavanje zubobolja, origano je dobar izvor vitamina C, vitamina A, a posebno magnezija, što opušta napete mišiće. Blago zagrijava tijelo, što poboljšava cirkulaciju i liječi migrenske glavobolje.

Aromaterapija bosiljkom je poznati lijek za glavobolje, ali i kuhanjem bosiljak otpušta svoj ljekoviti miris, pa se bosiljak često koristi za parenje sinusa. Stoga se juha treba servirati vruća, kako bi para iz juhe pozitivno djelovala na sinusne glavobolje. Bosiljak ima općenito dobro djelovanje protiv bolova. Bosiljak opušta mišiće. Čak možete napraviti i čaj od bosiljka jer je i samostalan vrlo učinkovit u liječenju glavobolje. Ili možete žvakati svjež bosiljak, ali ipak ga je najbolje jesti u juhi kako bi s ostalim sastojcima ima potpun učinak. Poznate su i tablete na bazi bosiljka za liječenje kroničnih upala sinusa, a to govori o učinkovitosti bosiljka u liječenju sinusnih glavobolja.

Ružmarin je također  od velike pomoći kod glavobolja.  Ružmarin stimulira centralni živčani sustav, pa se njegovo djelovanje temelji na poticanju beta valova u mozgu. On umiruje, smanjuje napetost i nervozu.

Sjeme kima ili kumina dobro je kod glavobolja koje se pojavljuju zbog loše probave ili prejedanja. Zbog toga se u juhu dodaje i malo kumina kako bi potaknuo probavu.

Klinčići se koriste za olakšavanje tenzijske  glavobolje. Udisanje mirisa klinčića, olakšat će bol i umiriti napetost. Klinčiće ostavite u tanjuru kao i papar u zrnu. Njih ne trebate jesti.

4.7/5 - (6 votes)