Prehlada – učinkovito prirodno liječenje prehlade i suzbijanju simptoma

Prehlada – prirodno liječenje

 – Razlika između prehlade i gripe – 

I prehlada i gripa su zarazne virusne infekcije dišnih putova, te izazivaju kašalj, glavobolju i neugodu u prsima, no to nije jedna bolest niti se mogu jednako svrstati.

Prehlada vas može malo uzdrmati, no kod gripe bez tjedan dana u krevetu nećete proći.  Ako gripu ne liječite može izazvati mnogo opasnije bolesti kao što je upala pluća, dok je prehlada kraća i uglavnom nije opasna.  Prehladu možete liječiti kod kuće, dok je kod gripe najbolje se obratiti liječniku.

Općenito kod gripe se povišena temperatura javlja prije respiratornih simptoma, dok kod prehlade je obično tijek bolesti takav da se prvo javljaju respiratorni simptomi, a zatim temperatura, ali blaža nego kod gripe.

Prirodni borci protiv prehlade

– Odmor –

Pogrešna je pretpostavka da trebate vježbati ako imate prehladu kako biste se oznojili. Tijelu treba energije za borbu protiv bolesti, a izražajna tjelovježba mu je oduzima. Odmor dopušta tijelu da svu snagu usmjeri na borbu protiv virusa. Imunološki sustav jača prilikom odmora, posebno tijekom sna, što će vam pomoći da lakše pobijedite prehladu ili gripu.

– Voda –

U slučaju prehlade tijelo lako može postati dehidrirano. Kako biste to spriječili nužno je piti mnogo tekućine. Tada je preporučena doza od 8 čaša apsolutni minimum.

– Vitamin C –

Vjeruje se kako vitamin C jača imunitet i da je snažno sredstvo u borbi protiv prehlade. Mnogi predlažu dozu od 1000 mg dnevno koja bi trebala ublažiti simptome. Ipak, najbolji način za zdrav unos vitamina C je kroz voće i povrće bogato tim vitaminom.

– Češnjak-

Češnjak je od davnina poznat po svojim zdravstvenim učincima, ali u novije vrijeme smanjuje se njegova primjena u prehrani zbog izražajnog mirisa koji ostaje u tijelu i po nekoliko dana. Ipak, ako ste bolesni i ostajete kod kuće ukućani vam ne bi trebali zamjeriti miris, pa ga konzumirajte. Najbolje ga je konzumirati svježeg, ali ako vam tako ne odgovara odlično će poslužiti i onaj unutar jela.

– Bazga (zova) –

Ekstrakt bazge je moćan u borbi protiv virusa, a i vrlo je profilaktičan. Pomaže suzbiti već nastalu infekciju, a djeluje i preventivno.

– Kokošja juha –

Jedna supstanca, slična lijeku koji se koristi za liječenje bronhitisa otpušta se kuhanjem piletine, te značajno pomaže smanjiti upalu. Kokošja juha ima još mnogobrojna pozitivna djelovanja kod gripe, a dodate li rajčice ili neko drugo povrće vitaminski ćete je dodatno obogatiti.

– Jogurt –

Jogurt sadrži probiotike koji su važni za dobro funkcioniranje crijeva, a time i apsorpciju korisnih sastojaka iz hrane. Dobro bi bilo svakodnevno uzeti najmanje jedan probiotički jogurt.

– Začinjena i ljuta hrana –

Čili, feferoni, papar i sl. su odlični za borbu protiv upala i sprječavanje prehlada. Pomaže i većina drugih jačih začina.

– Agrumi –

Agrumi su odličan izvor vitamina C. Za doručak popijte sok od naranče, uz ručak jednu limunadu, a komadiće mandarine dodajte u salatu. Vitamin C je posebno važan ako ste pušač.

– Đumbir –

Iskušajte čaj od đumbira. Prokuhajte šalicu vode te njom zalijte dvije čajne žlice nasjeckanog korijena đumbira. Procijedite nakon 5 do 10 minuta.

– Čokolada-

Neka istraživanja su otkrila da kvalitetna tamna čokolada olakšava kašalj i prehladu. Čokolada stimulira također produkciju sline i sluzi što umiruje nadraženo grlo.

Liječenje simptoma prehlade

– Sirup od češnjaka za kašalj i prehladu – 

Jednaku količinu meda i usitnjenog očišćenog češnjaka staviti u posudu i kuhati dok se smjesa ne rastopi i ujednači. Ohladiti. Držati u frižideru. Uzimati po 1 žlicu 3 do 5 puta dnevno.

– Sirup protiv kašlja – 

500 g luka, 15 g šećera i 1 vode kuhati na umjerenoj vatri 3 sata. Dodati 300 g meda. Čuvati na hladnom mjestu i piti po jušnu žlicu 4 do 6 puta dnevno.

– Mlijeko s karmeliziranim šećerom protiv kašlja – 

U zdjelu stavite dvije žlice šećera. Stavite na vatru i miješajte dok se šećer sasvim ne otopi i ne dobije narančasto – smećkastu boju. Nakon toga zalijte šalicom mlijeka i ostavite mlijeko na laganoj vatri da postupno otapa karmelizirani šećer. Piti mlako.

– Med i limun za kašalj i prehladu – 

Otopite 1 jušnu žlicu meda u čaši vruće vode, dodajte 1 južnu žlicu svježe iscijeđenog limuna. Popijte svaka nekoliko puta dnevno svježe pripremljeno.

– Đumbir i med za kašalj i prehladu – 

Naribajte đumbir i pomiješajte s jednakom količinom meda. Stavite u staklenu teglu i dobro zatvorite. Uzmite 3 do 5 puta dnevno.

Vezano – Imunitet

Kako ojačati imunitet i boriti se protiv virusa i bakterija na prirodan način

 

4/5 – (3 votes)

Komentari

Odgovori

*