Začini sa super ljekovitim svojstvima

Začini sa super ljekovitim svojstvima

Začini i bilje mogu vam biti korisniji od glavnih namirnica koje pripremate. Oni promoviraju zdravlje, bore se protiv raka, upala i još mnogo toga.

Cimet

Cimet je bogat vrlo moćnim nutrijentima, s antioksidativnim svojstvima koje pomažu stanicama da se bore protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidanti pomažu tijelu da se bori protiv raka, dijabetesa, senilnosti…

Cimet je i odlično oruđe za borbu protiv karidovaskularnih problema. Pomaže da se regulira inzulin što smanjuje razinu šećera u krvi.

Cimet je koristan u prevenciji senilnosti. Istraživanje objavljeno 2011. otkrilo je kako cimet može čak pomoći obnoviti kognitivne sposobnosti kod nekih životinja koje su imale problema s kretanjem.

Cimet je lako uključiti u preranu jer odlično ide uz voće, čajeve i sokove. Težite unosu pola čajne žlice mljevenog cimeta svakodnevno.

Kadulja

Kadulja se obično koristi za ispiranje usta, ali novija istraživanja pokazuju kako ne samo da ima protuupalno djelovanje, nego da kada se konzumira poboljšava memoriju i fokus.

Kadulja pomaže kod dementerije, te popravlja kognitivne funkcije.

Kadulja je odlična za probavu, a pomaže i u borbi simptoma kod menopauze poput crvenila i prekomjernog znojenja.

Nekoliko puta tjedno popijte čaj od kadulje ili nekoliko puta tjedno dodajte u salate četvrtinu čajne žličice sušene kadulje.

Timijan

Istraživanje provedeno 2004. otkrilo je kako je ulje timijana zbog svojih antimikrobnih svojstava posebno korisno kod trovanja hranom, a koristan je za probavu, smanjuje vjetrove i druge probavne neugodnosti.

Tri puta tjedno dodajte četvrtinu čajne žličice sušenog timijana u neko jelo.

Đumbir

Đumbir je posebno čest u uporabi u Americi, a svima su poznati njihovi kolačići od đumbira (Ginger Cookies). Đumbir je poznat kao sredstvo za borbu protiv mučnine, ubrzavanje probave, te općenito za olakšavanje probavnih tegoba.

Đumbir je jak i trebalo bi ga uzimati u vrlo malim količinama, ali na svakodnevnoj bazi.

Ružmarin

Ružmarin se još od antičke Grčke povezuje s memorijom, kada bi studenti nosili ružmarin dok bi se spremali za velike ispite. Moderna znanstvena istraživanja otkrivaju kako komponente u ružmarinu štite mozak od slobodnih radikala i smanjuju rizike moždanog udara i Alzheimerove bolesti.

Ružmarin možete dodavati u umake i raznorazna jela, ali nemojte pretjerivati u količini. Ružmarin bi trebale izbjegavati trudnice jer se u nekim krajevima koristio kao sredstvo za izazivanje pobačaja.

Bosiljak

Bosiljak se obično povezuje s medieranskom kuhinjom, ali zapravo dolazi iz Indije, gdje se tradicionalno koristi za liječenje astme, stresa i dijabetesa.

Bosiljak ima snažna antimikrobna svojstva, a bori se protiv vrlo otpornih mikroba primjerice E. coli. Bosiljak je također odličan izvor beta karotena koji se pretvara u vitamin A, kao i magnezija, željeza i kalcija.

Tri puta tjedno dodajte čajnu žličicu bosiljka u neko jelo.

Ljuti feferoni

Prema arheolozima ljudi kuhaju s ljutim feferonima već 10.000 godina.

Otkriveno je kako u ljutim papričicama postoje supstance koje olakšavaju bol kod glavobolja, artritisa i još mnogih kroničnih problema. Također, feferoni su odlični u borbi protiv nekih tipova raka. Ako ne volite čili okus, znajte da već sasvim male količine, primjerice osmina žlice nasjeckanog feferona imaju pozitivno djelovanje.

Vezano:

Recepti – Provjereni i jednostavni recepti za kuhanje

Začini – Recepti

Rate this post

Komentari

Odgovori

*