28. ožujka 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

Hipertenzija ili povišen krvni tlak je stanje u kojem je krvni tlak u arterijama kronično visok. Krvni talk je mjera sile koju krv stvara na zidove krvnih žila. Ako je krvni tlak stalno visok, srce mora raditi napornije da bi pumpalo krv, a to može voditi do oštećenja organa i nekoliko bolesti poput srčanog napada, zastoja srca, aneurizma ili nekih drugih.

Normalan krvni tlak je ispod 120/80, krvni tlak između 120/80 i 139/89 naziva se prehipertenzija (kako bi se označili rizici hipertenzije), a krvni tlak iznad 140/90 smatra se hipertenzijom.

Normalan krvni tlak je 120/80.
1. stupanj visokog krvnog tlaka je 130-139/80-89
2. stupanj visokog krvnog tlaka je 140 i više/ 90 i više.

Kod 95 posto osoba nije poznat uzrok povišenog krvnog tlaka, a samo kod 5 posto hipertenzija je izravno povezana s nekim uzrokom, poput kroničnih oboljenja, tumora, uzimanja pilula protiv začeća i sl.

Iako, dakle, kod većine osoba nije poznat uzrok povišenog tlaka postoje neki faktori koji se povezuju s ovim stanjem. Njih je važno prepoznati i pronaći način za smanjenje njihovog utjecaja, jer se ponekad eliminiranjem rizičnih faktora krvni tlak može potpuno vratiti u normalnu.

Poznata je izravna veza između unosa soli u prehrani i visokog krvnog tlaka. Ovo je najizravnija veza koja je uočena. Osobe koje konzumiraju više zasoljenu hranu imaju viši krvni tlak. Iste osobe kada smanje unos soli u prehrani izravno utječu na snižavanje krvnog tlaka.

– Pušenje – Pušenje se dovodi u izravnu vezu s visokim krvnim tlakom. Stavlja se na drugo mjesto uzroka povišenog krvnog tlaka.

– Prekomjerna težina i pretilost – Pretilost je također često uzrok povišenog tlaka. Kada osoba vrati svoju kilažu u normalnu u pravilu se snižava i krvni tlak. Pokušajte izgubiti na težini i zdravo se hraniti

– Dijabetes – Trebalo bi držati razinu šećera u krvi u normlani kako bi se smanjili rizici razvoja povišenog krvnog tlaka.

– Sjedilački način života – Osobe koje više sjede imaju veće rizike razvoja povišenog krvnog tlaka. Manjak tjelesne aktivnosti visoko ja na ljestvici uzroka povišenog krvnog tlaka. Nemojte samo gledati u ekrane nego pronađite zabavne aktivnosti koje uključuju kretanje tijela

– Nedostatak fizičke aktivnosti – Ovo se nadovezuje na prethodnu točku. Što više se krećite i poštujte preporuku od minimalno pola sata tjelovježbe 5 puta tjedno. Kad god imate priliku krećite se.

– Nedovoljan unos kalcija i magnezija

– Nedostatak vitamina D u organizmu

– Stres – Stres je često uzrok povišenog krvnog tlaka. Naravno, ne možete živjeti bez stresa, ali možete ga naučiti kontrolirati i nositi se s njim na pravi način.

– Godine – Starije osobe imaju viši krvni tlak. Ali ne morate se nužno prepustiti godinama. Održavajte zdravim i u pokretu tijelo i duh, a tada godine neće nužno uzrokovati i povišen krvni tlak.

– Obiteljska povijest povišenog krvnog tlaka

Razvoj visokog krvnog tlaka možete spriječiti ako prilagodite svoj životni stil tako da vam tjelovježba i pravilna prehrana postanu ključne komponente. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, smanjiti unos soli, te izbjegavati stresne situacije i naučiti se nositi s njima.

Vezano:

Rate this post