26. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

3 načina da prepoznate upalu sinusa

Bilo da se radio kroničnoj ili akutnoj upali sinusa, upala uzrokuje povećanu proizvodnju sekreta. Ta tekućina će postupno zatvoriti nosnice. Prvi signal upale sinusa su poteškoće s disanjem. Kada ispušete nos, pogledajte iscjedak. Ako je zelen ili žućkaste boje to signalizira kako je infekcija prisutna. Prirodni lijek za sinuse...

3 načina da identificirate upalu sinusa

Kako prepoznati upalu sinusa?

Ispod navodimo tri osnovna načina na koja možete identificirati upalu sinusa, te je razlikovati od drugih tipova glavobolje, prehlade i gripe.

-1- Sve započinje u nosu

Bilo da se radio kroničnoj ili akutnoj upali sinusa, upala uzrokuje povećanu proizvodnju sekreta. Ta tekućina će postupno zatvoriti nosnice. Prvi signal upale sinusa su poteškoće s disanjem. Kada ispušete nos, pogledajte iscjedak. Ako je zelen ili žućkaste boje to signalizira kako je infekcija prisutna.

-2- Bol se šiti oko zone sinusa

Upala sinusa smanjuje prostor u sinusnim šupljinama. To kreira bolnu situaciju koja se manifestira glavoboljama, bolovima u ušima, bolovima u vilici ili osjetljivosti na licu oko područja nosa i obraza. Pritisak u sinusima kreira bolove u pozadini oka i čeonom području.

-3- Neugodan zadah

Kada se sinusi napokon pođu cijediti zbog otjecanja bakterija kroz grlo primijetit ćete neugodan zadah, a bakterije mogu uzrokovati i grlobolju.

Što još možete očekivati kod sinusitisa

Sinusna infekcija je najčešće uzrokovana virusom, ali može biti i bakterijom ili gljivicom iako vrlo rijetko. Neka druga stanja poput alergija, polipa ili infekcija grla mogu pridonijeti nastanku upale sinusa, ali i pogoršati stanje i bol.

Bol u licu sasvim je uobičajen simptom upale sinusa. Bol se obično širi od čeone kosti prema pozadini nosa, spušta se ispod očiju i širi prema jagodičnim kostima. Bol najčešće nastaje uslijed upalnog oticanja, što stvara pritisak. Upala, sprječava i uobičajeno otjecanje sluzi kroz grlo, pa to dodatno začepljuje sinuse, stvara bol i pritisak. Bol možete osjećati u čeonom području, s obje strane nosa ili na jednoj strani nosa, u gornjoj vilici i zubima, u pozadini i između očiju.

Vaše lice također može postati općenito osjetljivije kada se suočavate s upalom sinusa. Bol se može širiti od mosta na nosu prema čelu i licu.

Kada imate sinusnu upalu vaš nos postaje zapušen, jer se mukus pojačano luči iz sinusa u nazalne prolaze. Slina ipak ne mora završiti u nosu, ona se može cijediti u pozadini nosnica prema grlu. To dodatno može uzrokovati upalu na grlu. Također može uzrokovati blage promjene u boji glasa. Glas može djelovati promuklo ili možete pričati „nazalno”, kroz nos. Slijevanjem sline kroz grlu dolazi i do iritacije grla, posebno ako se sinusna upala razduži i traje neko vrijeme. Sve to može izazvati kašalj, koji je posebno prisutan u jutarnjim satima.

Vrućica nije uobičajena za sinusitis, kao u drugim infekcijama, ali se može pojaviti.

Koliko je zarazna upala sinusa

Većinu upala sinusa uzrokuju virusi, te upale nastaju nakon izloženosti virusu, zbog toga sinusna infekcija kao i bilo koja druga virusna infekcija može biti zarazna. Međutim, da li će ta druga osoba oboljeti od sinusitisa najviše ovisi o tome kakvog je zdravlja taj osoba i kako reagira njen imunološki sustav. Njen imunološki sustav može vrlo brzo pobijediti unesene viruse, bez da se ikakva bolest razvije. Međutim, kod nekih ljudi zaraza se može pretvoriti u infekciju sinusa, posebno ako su osobe općenito sklone upalama sinusa ili im je imunitet slab. Virusna infekcija sinusa nije vrlo zarazna bolest, ali mogućnost zaraze postoji.

Virus koji uzrokuje sinusistis, infekciju sinusa, najčešće se prenosi kapljičnim putem, kihanjem i kašljanjem, zbog toga i ovdje vrijedi pravilo da je jako bitno prilikom kašljanja prekriti nos i usta.

U pojedinim slučajevima upalu sinusa uzrokuju bakterije. Bakterijske upale virusa nisu zarazne i ne mogu se širiti na druge ljude. Ove upale su mnogo rjeđe, a liječe se antibioticima, budući da bakterije na njih reagiraju.

Prirodni lijek na za upalu sinusa trebao bi kombinirano djelovati na sve prisutne simptome, a uz to i jačati imunitet kako bi se tijelo borilo protiv virusa na što bolji način.

Prirodno jačanje imuniteta

4/5 - (5 votes)