27. travnja 2024.

Zdrave biljke kao inspiracija

Prirodni lijek | Narodni lijekovi | Zdravlje iz prirode | Liječenje prirodom | Prirodni lijekovi

Kako razviti dobro ponašanje kod djece

Disciplina znači uputiti osobu i slijediti određeni...

Kako razviti dobro ponašanje kod djece

Disciplina znači uputiti osobu i slijediti određeni kodeks ponašanja ili reda. Svi roditelji teže discipliniranju djece, što bi se trebalo izvoditi razgovorom s djecom s poštovanjem i objašnjavajući zbog čega moraju učiniti ono što trebaju učiniti. Disciplina ne podrazumijeva samo kontroliranje djece, nego učenje djece da se skrbe za sebe i o drugima, te tako postanu produktivni članovi društva.

Nekoliko savjeta ispod će vam pomoći da razvijete dobro ponašanje kod djece.

1.    Budite čvrsti – Postavite razumne granice, objasnite ih i provodite ih.
2.    Budite dosljedni u onome što govorite i činite. Nemojte braniti djeci, a da vi istovremeno psujete.
3.    Tražite uzroke nedoličnog ponašanja i pokušajte saznati zbog čega dijete nešto čini.
4.    Dajte mogućnost izbora djetetu.
5.    Nemojte davati upozorenja. Ako dajete upozorenje 4 puta zaredom, dijete će naviknuti da može četiri puta učiniti stvari koje ne smije.
6.    Povežite posljedice izravno s nedoličnim ponašanjem.
7.    Nemojte odgađati. Ne možete kazniti dijete na kraju dana za nešto što je činilo cijeli dan.
8.    Kazne neka budu kratke (ne bi trebale biti duže od minute po godini starosti) vratite dijete normalno u svoj život. Nema potrebe za sažimanjem, revidiranjem ili provjerama je li dijete shvatilo poantu.
9.    Ostanite mirni. Vikanje, deranje i buncanje lako može preći granicu u verbalno zlostavljanje koje može napraviti dugotrajna oštećenja djetetovog samopouzdanja.
10.    Spustite se na djetetovu razinu kada mu nešto objašnjavate, a posebno kada ga kritizirate sjednite ili čučnite.
11.      Nemojte držati predavanja nego uključite dijete u raspravu o problematičnom ponašanju. Npr. „Je li pušenje cigarete u redu za djecu?“
12.    Pojačajte pozitivno ponašanje. Umjesto da kritizirate dijete zbog toga što nije pospremilo igračke, recite komentar poput ovog „Tako sam ponosna kad vidim da pospremaš svoje igračke“.
13.    Nikad nemojte udariti dijete. Djeca koja su primila udarac imaju veću vjerojatnost razvoja depresije i pate od niskog samopoštovanja. Također, veće su šanse da će vjerovati da je u redu kada ih udari netko drugi ili da smiju udariti nekog kada su ljuti.
14.    Nema potkupljivanja. Doći ćete u napast da platite djetetu da vam nešto napravi, ali kasnije će od vas očekivati novac da bi napravilo bilo što.
15.    Budite dobar primjer.

5/5 - (1 vote)