Modrice

Modrice

Modrice su vjerojatno najčešća ozljeda, te je veoma malo vjerojatno da netko među nama nije doživio neki oblik modrice. Modrice su lakše ozljede i u većini slučajeva nije potreban poseban tretman za liječenje modrica, ali neki prirodni lijekovi mogu smanjiti rizike upala.

Modrice su privremene ozljede kože koje uzrokuju promjenu boju kože. U pogođenom području nakuplja se krv što uzrokuje promjenu boje.

Kod zdravih osoba modrica će prirodno zacijeliti, a brzina zacjeljivanja modrice ovisi o njenoj veličini, te traje dva do četiri tjedna.

Ipak, ako se modrice pojave bez ikakvog razloga tada ih treba shvatiti ozbiljno. Određena zdravstvena stanja poput dijabetesa mogu uzrokovati modrice, ali i otežati nastale modrice ozljedom da sporije zarastaju, stoga na pojavu modrica bez ozljeda ili kod težeg zarastanja treba posjetiti liječnika.

Modrice pogađaju apsolutno sve ljude bez obzira na spol, rasu i dob. Djeca su sklonija modricama iz jednostavnog razloga zato što provode više vremena igrajući se i sudjelujući aktivnostima koje mogu uzrokovati ozljede. Starije osobe također lakše dobivaju modrice, a to je zbog toga što gubitak masnih jastučića ispod kože uzrokuje gubitak fleksibilnosti,

Svježa modrica je crvenkasta, bolna i osjetljiva. Nakon nekoliko sati se pretvara u ljubičastu ili plavu boju. Inače, ako se modrica ne češe ili pritišće ne postoji mogućnost infekcije.

Da biste ublažili modrice na kožu nanesite čaj ili mast od gaveza.

Također pomaže i nanošenje razrijeđenog jabukovog octa s hladnom vodom.

Razbijte jaja i sirova primijenite na modricu.

Mast od arnike se također može primijeniti za liječenje modrica.

Da biste spriječili modrice trebate primijeniti hladan oblog čim nastane ozljeda, prije ikakvih vidljivih znakova. Ako koristite led, ne smijete ga stavljati izravno na kožu jer to može uzrokovati daljnje oštećenje kože, nego led treba omotati komadom krpe, ručnikom ili ga staviti u plastičnu vrećicu. Hladnoća će smanjiti protok krvi u tom području što će smanjiti veličinu modrice.